61

Asscher: ‘Ouders moeten hun jongeren in het gareel houden’

Minister in verwijzing naar Deurne: "We moeten grenzen stellen"

Minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) zei woensdag dat er geen enkel excuus is voor jongeren die in de criminaliteit belanden. Hij verwijst in zijn speech, bij de presentatie van het boek ‘Familie is alles’ van Margalith Kleijwegt, naar de situatie in Deurne waarbij twee jongens een juwelierszaak overvielen en vervolgens zelf werden neergeschoten. “Ouders en scholen moeten kinderen in het gareel houden”, sprak Asscher. “Zij moeten grenzen stellen aan hun gedrag.

Het boek van Kleijwegt gaat over de leerlingen van een vmbo-school in Amsterdam-West. Asscher kent de school uit zijn tijd als wethouder in Amsterdam. De minister:

Problemen moeten niet alleen benoemd worden, maar óók aangepakt. Met opvoeden en straf, betere scholen en werk, en het bijbrengen van burgerschap. We moeten grenzen stellen, normeren, en onze verantwoordelijkheid nemen. En we moeten onze jeugd perspectief te bieden. Dit alles, in een open, volwassen dialoog. Wat ik zie is een voortdurend moddergevecht dat niet gaat over de aanpak van problemen, maar over het maken van verwijten naar elkaar. En als je gaat discussiëren over het discussiëren, dan is het einde natuurlijk zoek. Hiermee draaien we om de hete brij heen, zonder dat we er een centimeter mee opschieten. Dit is voor mij een heilloze weg.

Metro: ‘Ouders moeten jongeren in gareel houden’

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (61)