73

‘Asscher vicepremier’

Het grote namenspel is begonnen ... Media maken op basis van 'Haagse bronnen' ministerslijstjes ... Kloppen die namenlijstjes?

Lodewijk Asscher, de Amsterdamse locoburgemeester en wethouder van Financiën, wordt vicepremier in het kabinet van VVD en PvdA waarover momenteel wordt onderhandeld. Dat schrijft onder andere NRC Handelsblad vrijdag op basis van Haagse bronnen.


Aan het NRC Handelsblad zou door ‘goed ingevoerde bronnen’ zijn bevestigd dat Asscher vicepremier wordt. Het is nog niet zeker welk departement hij gaat leiden, schrijft de krant. Genoemd worden sociale zaken en onderwijs. De naam van Lodewijk Asscher als minister in het tweede kabinet Rutte zingt al geruime tijd rond, maar Asscher heeft altijd gezegd sowieso tot 2014 wethouder in Amsterdam te willen blijven, aldus NRC.

De Telegraaf kwam vrijdag, eveneens op basis van Haagse bronnen, met een lijstje van dertien ministers, waaronder een ‘programmaminister’ voor woningmarkt en de hervorming van de rijksdienst. De Volkskrant meldt op basis van de berichtgeving in de Telegraaf:

Naast Rutte als minister-president en Asscher als vicepremier op Onderwijs noemt de krant verder: VVD’er Blok op Economische Zaken of Defensie, PvdA’er Dijsselbloem op Financiën, Schippers van de VVD op Volksgezondheid, PvdA’er Bussemaker op Sociale Zaken, onderhandelaar Kamp namens de VVD op Defensie of Economische Zaken, PvdA’er Plasterk op Binnenlandse Zaken, Schultz van Haegen namens de VVD op Infrastructuur en Milieu, PvdA’er Timmermans op Buitenlandse Zaken, VVD’er Opstelten op Veiligheid en Justitie en PvdA’er Ploumen op Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. De dertiende programmaministerspost zou naar een VVD’er gaan, naar wie is nog niet bekend.

De formatie bevindt zich in de eindfase. Een akkoord op hoofdlijnen tussen VVD en PvdA wordt komend weekend doorberekend door het Centraal Plan Bureau.

NRC: Lodewijk Asscher wordt vicepremier

Volkskrant: ‘Asscher op onderwijs in kabinet met 13 ministers’

Kloppen de namen?

Hoe betrouwbaar zijn de media als het gaat om het voorspellen van namen? Een paar mooie missers:

In 2010 meldde NRC Handelsblad dat Dick Sluimers (wie?) minister van Sociale Zaken zou worden (werd Kamp), dat Sybrand Buma de nieuwe minister van Integratie zou zijn (werd Leers), dat Hans van Baalen werd genoemd voor Buitenlandse Zaken (werd Rosenthal) en Dick Berlijn voor Defensie (werd Hillen).

De Volkskrant zette in 2007 de Rotterdamse wethouder René Smit – waar we landelijk nooit meer wat van vernomen hebben – op Volksgezondheid.

EenVandaag noemde in 2007 onder meer Dick Benschop voor Buitenlandse Zaken en voorspelde dat Rouvoet geen minister zou worden. Louise Fresco werd voor Landbouw getipt. NRC zette Paul Depla op Integratie.

Veel namen uit de lijstjes die rondgingen in de media bij Balkenende IV en Rutte I blijken achteraf inderdaad juist maar met de champagne kun je toch maar beter even wachten.

Video: Dag 42 van de formatie
Als we de berichtgeving mogen geloven dan zijn Rutte en Samsom er bijna uit. De formatie is in volle gang. Binnen een week zou er al een regeerakkoord kunnen liggen en dan op naar het bordes van koningin Beatrix. Maar gaat het ook zo voortvarend als in het Journaal en in de kranten wordt gesteld?

Een gesprek met communicatie-adviseur Sherlo Esajas, Peter Kee, politiek redacteur van Pauw en Witteman. En ook aanwezig is Francisco van Jole hoofdredacteur van de opinie- en debatsite Joop.nl.

Lees ook deze opinie-artikelen:
Harry van Bommel: Het gebruik van drones moet opgeschort worden
Ewald Engelen: Eurofascisme, scherpe column uit De Groene
Han Knols: De mazzel van Messi, over hoe het leven ook kan lopen

Geef een reactie

Laatste reacties (73)