193

Asscher zet migranten onder druk

Participatiecontract vooral van symbolische waarde … 'Gelijkheid' het uitgangspunt … Ook EU-migranten moeten tekenen

Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher kondigt vandaag aan dat alle migranten in Nederland een participatiecontract moeten tekenen. De nieuwkomers gaan daarmee akkoord met de Nederlandse grondrechten en de rechtsstaat. Zowel migranten van binnen als buiten de Europese Unie moeten dit contract tekenen. Ook als ze geen inburgeringsexamen hoeven te doen.

In de Volkskrant kondigde Asscher zijn nieuwe integratiebeleid aan. Die moet naast ‘hartelijk en liefdevol’ ook ‘streng en duidelijk’ zijn. Met het contract hoopt hij dat immigranten zich beter bewust worden van de normen en waarden in Nederland. 

We betalen anders een enorme prijs voor vrijblijvendheid”, zegt Asscher. “De culturele integratie hapert, er is zelfs sprake van achteruitgang in de manier waarop wordt aangekeken tegen homoseksualiteit, tegen joden, tegen vrouwen. We moeten duidelijker maken wat dit land zo geweldig maakt: de vrijheid jezelf te zijn.

In het participatierapport staat onder andere dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben net als homo’s. En dat het geloof niet uitmaakt, ook niet als je niet meer gelooft en dat er in Nederland sprake is van individuele vrijheid.
Asscher wil dat iedere migrant die zich inschrijft bij een gemeente het contract tekent, maar het is nog niet duidelijk of het ondertekenen van dit contract ook een voorwaarde is voor de inschrijving in een gemeente. Daarmee is de kans groot dat het contract vooral een symbolische waarde zal hebben.

Als lid van de Europese Unie mogen migranten zich in Nederland vrij vestigen zonder belemmeringen, maar Asscher wil nu de juridische mogelijkheden onderzoeken om toch extra eisen te kunnen stellen.

Vrijblijvendheid over grondrechten leidt tot erosie. Als je niet meer durft te stellen wat gelijke behandeling echt betekent, lok je uit dat grote groepen mensen dat niet meer belangrijk vinden.”

Ook wil Asscher het inburgeringsexamen voor migranten van buiten de EU uitbreiden met vragen over de Nederlandse waarden. Nu is het examen vooral gericht op taal en praktische kennis.

Volkskrant: Asscher wil elke migrant contract laten tekenen
Volg Joop op
Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (193)