14

Atsma moet opnieuw oordelen over fout Maleisisch hardhout

Milieu staatssecretaris al drie keer op de vingers getikt omdat hij import van fout hout niet tegenhoudt

Het College van Beroep heeft bepaald dat het tropisch hardhout dat Nederland uit Maleisië haalt niet voldoet aan de duurzaamheidscriteria. Dat is de derde waarschuwing aan het adres van staatssecretaris Joop Atsma die drie keer eerder op de vingers werd getikt omdat hij niets de import van het foute hout niet tegenhoudt.

Een speciale toetsingscommissie en de rechter oordeelden eerder al dat de Nederlandse overheid het hout niet mag gebruiken. Het Maleisische Hout draagt echter wel het Maleisische MTCS-keurmerk, maar die voldoet niet voor de Nederlandse Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC).

De lijn voor strengere regels voor tropisch hardhout was uitgezet door het vorige kabinet. Die wilde dat Nederland voorop ging lopen in het gebruik van duurzame materialen. Nederland is voor Maleisië een belangrijke afnemer van tropisch merantihout. Andere Europese landen hebben minder strenge regels voor het Maleisische hout en daarom vindt Atsma het onterecht dat hij het hout moet weren. 

Atsma bracht een tijdje geleden een bezoek aan de Maleisische minister van bosbouw en besloot daarna toch het hout in te kopen. De rechter stak daar toen een stokje voor en vond dat de staatssecretaris de beroepsprocedure moest afwachten die nu in zijn nadeel heeft geoordeeld.

Een woordvoerder van Atsma laat weten dat de staatssecretaris over een paar weken zal reageren op het besluit van het College van Beroep. Atsma kan de beslissing naast zich neerleggen. Greenpeace zal dan echter opnieuw naar de rechter stappen. Het Maleisische hardhout ligt momenteel nog steeds in de winkels met een duurzaamheidsstempel.

cc-foto: Esagor

Geef een reactie

Laatste reacties (14)