12

Aung San Suu Kyi blijft onder huisarrest

Hooggerechtshof Birma heeft beroep van oppositieleidster en nobelprijswinnares tegen veroordeling tot 18 maanden huisarrest verworpen

Het hooggerechtshof van Birma heeft het beroep van oppositieleidster en nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi tegen haar veroordeling tot achttien maanden huisarrest verworpen. Dat hebben advocaat van Suu Kyi Birmese functionarissen vrijdag laten weten.

De 64-jarige Suu Kyi kreeg de straf in augustus opgelegd, omdat ze een Amerikaan onderdak had geboden in haar woning in Yangon. Ze zou daarmee de regels hebben overtreden die golden voor haar al lopende huisarrest. De man was via een meer naar haar huis gezwommen. Dit meldt Trouw vrijdag.

Suu Kyi ontving in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede. Zij is het symbool van de oppositie tegen het militaire regime in Birma. Haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) won in 1990 de verkiezingen, maar de junta weigerde die zege te erkennen. Sinds die tijd zit Suu Kyi vast.

Demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft de uitspraak van het hof “verwerpelijk” genoemd. Hij roept de Birmese autoriteiten op politieke gevangenen vrij te laten en toe te staan dat ze kunnen deelnemen aan de komende verkiezingen.
“Het militaire regime wenst Aung San Suu Kyi in detentie te houden, zodat zij geen rol kan spelen bij de verkiezingen later dit jaar”, stelde Verhagen vrijdag in een reactie.

Naast Suu Kyi nog zitten ruim 2000 mensen gevangen in Birma vanwege hun politieke ambities of omdat ze samenwerkten met internationale media.

Foto: Flickr CC Yeimaya

Geef een reactie

Laatste reacties (12)