11

Australië krijgt links minderheidskabinet

Regering van Labour en Groenen heeft meerderheid in parlement door steun van twee onafhankelijke leden. Voor het eerst coalitieregering voor Australië

De Australische premier Julia Gillard is erin geslaagd de steun van onafhankelijke parlementsleden te verwerven voor het minderheidskabinet van haar Labour met de Groenen. De linkse coalitie kan hiermee rekenen op de steun van 76 van de 150 leden van het parlement. Het is voor het eerst in zeventig jaar dat Australië een coalitieregering heeft moeten vormen, omdat geen van de partijen een absolute meerderheid haalde.

De Labor Party haalde tijdens de verkiezingen op 21 augustus evenveel zetels als het conservatieve blok van Liberale en Nationale Partij van oppositieleider Tony Abbott. Omdat Gillard’s Labor Party iets meer stemmen had, mocht zij als eerste onderhandelen met de Groenen en de onafhankelijke parlementsleden. Na eerder al de steun te hebben gekregen van de Groenen en één van de onafhankelijke parlementariërs, schaarden de overige twee onafhankelijke, Rob Oakeshott en Tony Windsor, zich dinsdag ook achter haar.

ABC: Labor day: Gillard retains grip on power

De Volkskrant: Eerste coalitieregering in Australië in 70 jaar

cc-foto: Troy

Geef een reactie

Laatste reacties (11)