21

Australië vroeg arts leed van asielzoekers te verdoezelen

Extreem streng Australisch asielbeleid onder vuur van mensenrechtenorganisaties en rechtsgeleerden

De Australische overheid probeert te verdoezelen dat kinderen van asielzoekers psychische problemen oplopen door de langdurig opsluiting in detentiecentra. Dat zegt arts Peter Young, die verantwoordelijk was voor de geestelijke gezondheidszorg in de kampen. Het ministerie van Immigratie heeft hem opgedragen cijfers over de omvang van het leed uit een rapport te schrappen, zei hij op een hoorzitting van de Australische mensenrechtencommissie.


De Britse krant The Guardian schreef eerder deze maand dat het aantal gevallen van zelfverwonding onder asielzoekers in Australische detentiecentra in een half jaar tijd verzesvoudigd is. Dit lijkt te maken te hebben met het extreem strenge asielbeleid dat Australië vorig jaar invoerde. Bootvluchtelingen die op weg zijn naar Australië worden nu niet alleen naar de afgelegen eilanden Manus (Papoea-Nieuw-Guinea) en Nauru gestuurd in afwachting van hun asielprocedure, ze moeten daar ook blijven als ze asiel krijgen, schrijft dagblad Trouw.

Het Australische beleid ligt onder vuur. Begin juli moesten bootvluchtelingen uit Sri Lanka op zee een vluchtige asielprocedure ondergaan. Een van de boten werd direct teruggestuurd. Dit is in strijd met het internationaal recht, beargumenteren mensenrechtenorganisaties en rechtsgeleerden. De Australische regering ontkent dat mensenrechten worden geschonden. 

Foto cc: John Englart

Geef een reactie

Laatste reacties (21)