18

Australische premier Julia Gillard afgezet

Eerste vrouwelijke premier van Australië buiten spel gezet door eigen partij

Julia Gillard, de eerste vrouwelijke premier van Australië is door haar partij, Labour, aan de kant gezet. Luttele maanden voor de verkiezingen wordt ze vervangen door ex-premier Kevin Rudd. Dat meldt de Britse krant The Guardian.


Het moet een zware dag geweest zijn voor Gillard, die haar partij en het land de afgelopen drie jaar leidde. The Guardian noemt het zelfs “een ongekende dag vol politiek bloedvergieten”.

De sociaal-democratische Gillard daagde Rudd zelf uit. De 102 parlementariërs van Labor konden over haar functioneren stemmen. De uitkomst: 45 stemmen voor Gillard, 57 voor Rudd. Daarmee is het de tweede keer in de geschiedenis dat een zittende premier in de eerste ambtstermijn door de eigen partij wordt afgezet. Ironisch genoeg was Rudd de eerste premier die iets dergelijks overkwam.

Rudd deed weer een poging naar het leiderschap van Labour omdat hij naar eigen zeggen niet kon toezien hoe een conservatieve regering (onder leiding van Tony Abbott) aan de macht zou komen, bij gebrek aan een beter alternatief. Labor koerst volgens de peilingen af op een groot verlies bij de verkiezingen in september. Gillard daagde hem uit om eens en voor altijd een einde te maken aan de machtsstrijd binnen de partij. Het was Gillard zelf die drie jaar geleden de strijd aanging met Rudd om het leiderschap.

In maart stapten drie Labour-ministers op omdat ze geen vertrouwen meer zouden hebben in Gillard. De drie pleitten destijds al voor een terugkeer van Kevin Rudd. Na dat vertrek won Gillard nog een stemming over haar leiderschap. Destijds waren er overigens geen tegenkandidaten.

Gillard leidde een minderheidsregering, maar kon dankzij de steun van een aantal onafhankelijke parlementsleden toch regeren. De verwachting is dat deze parlementsleden Rudd als premier niet zullen steunen. In dat geval moeten de verkiezingen, die voor september gepland staan, vervroegd worden.

Tijdens de persconferentie sprak Gillard:

In de jaren dat ik heb gediend als premier, heb ik voornamelijk te maken gehad met een minderheidsregering en politieke verdeeldheid binnen mijn eigen partij. Het is geen makkelijk parlement geweest om ion te werken […] Niet alles kan verklaart worden door het zijn van de eerste vrouwelijke premier, noch is het niet van invloed geweest op mijn premierschap […] Ik ben een beetje verbijsterd door die collega’s die in de kranten hebben toegegeven dat ik meer druk heb mogen ervaren als gevolg van mijn geslacht dan andere premiers in het verleden, om vervolgens te concluderen dat het nul effect heeft gehad op mijn politieke positie of de politieke positie van de Labor partij. Waar ik absoluut van overtuigd ben is dat het makkelijker zal zijn voor een volgende vrouw, en de vrouw daarna en de vrouw daarna. En daar ban ik er trots op.”

Gillard en oppositieleider Abbott kwamen meer dan eens tot een clash, onder meer wanneer de oppositieleider seksistische opmerkingen maakte over de voormalige premier. Zie hier haar vurige reactie:

Eén van de zaken waardoor Gillard aan populariteit verloor is de wijze waarop zij aan de macht is gekomen, de zogenoemde ‘paleisrevolutie‘. Verder voerde zij de carbon tax in (CO2-belasting) terwijl ze tijdens de verkiezingen nadrukkelijk had beloofd dit niet te doen.

The Guardian: Julia Gillard ousted as Australia prime minister

Geef een reactie

Laatste reacties (18)