Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Australische vicepremier uit ambt gezet om dubbele nationaliteit

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
maxresdefault
De Australische vicepremier Barnaby Joyce is uit zijn functie gezet nadat bleek dat hij een dubbele nationaliteit had. Jones bezat tijdens zijn verkiezing vorig jaar naast de Australische ook de Nieuw-Zeelandse nationaliteit. Dat is volgens de wet niet toegestaan.
Het hebben van een dubbele nationaliteit is niet verboden in Australië, maar wie er wel een heeft mag geen politieke functie bekleden. Joyce liet zelf weten dat er een kans bestond dat hij tijdens zijn verkiezing nog altijd de Nieuw-Zeelandse nationaliteit had. Het hoogste gerechtshof van Australië moest zich er vervolgens over buigen of dat inderdaad zo was. Ook werden de nationaliteiten van nog eens zes andere parlementsleden tegen het licht gehouden. Vier van hen moesten, net als Joyce, hun positie afstaan.
Voor de coalitieregering van premier Turnbull betekent het opstappen van Joyce dat de meerderheid in het parlement nu weg is. Die bedroeg namelijk slechts één zetel. Voor het vrijgekomen ambt zullen nieuwe verkiezingen worden gehouden. Tot die tijd zegt Turnbull steun te zoeken bij de oppositiepartijen.
Bron: De Morgen / Beeld: YouTube

Meer over:

australië, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.