18

Autoriteiten dreigen adoptiezoons af te pakken: homostel ontvlucht Rusland

De homo’s Andrei Vaganov en Evgeny Erofeyev zijn Rusland ontvlucht. Zij vreesden dat de autoriteiten hun twee adoptiekinderen zouden afpakken. Door hun kinderen te vertellen dat ze (in Denemarken getrouwde) homo’s waren, zouden Vaganov en Erofeyev de beruchte anti-homopropagandawet hebben overtreden. Deze in 2013 aangenomen wet verbiedt het om minderjarigen voor te lichten over ‘niet-traditionele seksuele waarden’.

Nadat een van hun geadopteerde zoons in het ziekenhuis was beland met buikpijn en de dokters erachter kwamen dat hij geen moeder had, besloten de autoriteiten een onderzoek in te stellen naar Vaganov en Erofeyev. Zo werd de jongste zoon van twaalf aan een fysiek onderzoek onderworpen om vast te stellen of hij niet recent was misbruikt. Ook moesten Vaganov en Erofeyev zich bij de politie melden. Hoewel uit niets bleek dat er sprake was van misbruik, verschenen er online al verhalen dat een homostel een kind zou hebben verkracht.

Nadat ook hun oudste zoon werd opgeroepen voor een ‘gesprek’, adviseerde hun advocaat Vaganov en Erofeyev om te vertrekken uit Rusland. “In dergelijke situaties worden kinderen weggehaald uit hun gezin”, aldus Vaganov in een interview. Een extra aanwijzing dat het foute boel was, vormde het onderzoek dat de autoriteiten vorige maand openden naar het bureau dat Vaganov had geholpen bij het adopteren van de twee jongens.

Haatcampagne
Vaganov en Erofeyev zijn niet de eerste Russische homo’s die hun land noodgedwongen moeten verlaten. Vorig jaar kreeg een ander Russisch homostel asiel in Nederland. Pavel Stotsko en Yevgeny Voitsekhovsky waren er via een maas in de wet in geslaagd om hun begin 2018 in Denemarken gesloten huwelijk in Rusland erkend te krijgen. Nadat ze het goedkeuringsstempel voor hun huwelijk hadden gedeeld via sociale media, werden de homo’s het doelwit van een haatcampagne.

De twee ontvingen doodsbedreigingen, een conservatieve politicus maakte hen uit voor ‘stinkende geiten’ en de politie kwam langs om hun identiteitsbewijzen in te vorderen en hun internettoegang en elektriciteit af te sluiten. Daarop vluchtten zij naar Amsterdam.

Cc-foto: Wikipedia

Geef een reactie

Laatste reacties (18)