19

Ayatollah mond gesnoerd door eigen internetfilter

Lachen met Allah: Iraans leider vaardigt fatwa uit die omzeilen filters verbiedt, fatwa nu zelf onleesbaar door filters

De hoogste Iraanse geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, is slachtoffer geworden van de internetcensuur die hij zelf predikt. Een fatwa waarin hij het gebruik van antifilter-technieken verbiedt is onleesbaar omdat het woord ‘antifilter’ verboden is. De zaak is extra gecompliceerd omdat dergelijke fatwa’s beschouwd worden als heilige teksten. Daar mag je niet mee lopen rommelen.

Ayatollah Ali Khamenei
Persian Letters verhaalt smakelijk hoe een conservatieve Iraanse website bijkans in shock raakte door het gebeurde: “Het filteren van een religieus bevel is zo vreselijk voor de overheid dat het hele idee van filteren wel een sop de helling kan komen te staan”.

Khamenei kwam met zijn fatwa nadat een nieuwsagentschap navraag deed over het blokkeren van websites. Soms hebben journalisten informatie die nodig die geblokkeerd wordt. Het agentschap wilde weten hoe dan gehandeld mag worden.

Khamenei antwoordde: “In het algemeen is het gebruik van antifiltersoftware onderworpen aan de wetten en regels van de Islamitische republiek en het is niet toegestaan die wetten te overtreden.” Het gebruik van antifiltersoftware is in Iran strafbaar.

Amper een dag nadat deze fatwa, oftewel religieuze richtlijn, door Khamenei was uitgevaardigd werd die door de Iraanse filtersoftware van officiële sites verwijderd. Want het gebruik van het woord antifilter is verboden. Zijn volgelingen kunnen de tekst alleen maar lezen door antifiltersoftware te gebruiken. Dat wordt branden in de hel.

cc-foto: wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (19)