31

AzG verbijsterd door Amerikaans wc-eendrapport over aanval op ziekenhuis

'Het is schokkend dat een aanval uitgevoerd kan worden als Amerikaanse troepen geen zicht op een doelwit hebben'

Artsen zonden Grenzen (AzG) kan zich niet vinden in het rapport van het Amerikaanse leger over de aanval op het ziekenhuis in het Afghaanse Kunduz. Bij de aanval, begin oktober uitgevoerd door de Amerikanen, kwamen tientallen mensen om het leven. AzG zegt na het rapport meer vragen te hebben dan antwoorden.

‘Het is schokkend dat een aanval uitgevoerd kan worden als Amerikaanse troepen geen zicht op een doelwit hebben,’ schrijft AzG in een verklaring op de website. Het Amerikaanse leger beschikte destijds niet over een lijst met niet aan te vallen voorzieningen en maakte gebruik van haperende communicatiesystemen. Het ziekenhuis leek volgens het rapport ‘ongeveer’ op het beoogde doelwit en werd daarom aangevallen. Niet alleen werd het AzG-ziekenhuis gebombardeerd, later bleek dat ook de mensen die het brandende gebouw uit kwamen rennen onder vuur werden genomen door de Amerikanen.

Volgens AzG is de nu openbaar geworden reeks fouten illustratief voor de enorme nalatigheid van het Amerikaanse leger. De aanval is volgens AzG een schending van het oorlogsrecht, omdat een functionerend ziekenhuis vol medisch personeel en patiënten werd bestookt, zonder dat het doelwit eerst geverifieerd was. Volgens het Amerikaanse leger, dat eerder al dacht weg te komen met sorry zeggen, gaat het simpelweg om een menselijke fout.

Artsen zonder Grenzen herhaalt nu een eerdere oproep voor een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar de aanval op haar ziekenhuis in Kunduz. ‘Onderzoek naar deze vreselijke gebeurtenis mag niet enkel gedaan worden door de partijen die betrokken zijn bij de strijd in Afghanistan.’

cc-beeld: Richard Roche

Geef een reactie

Laatste reacties (31)