7

‘Baas Joegoslavië-tribunaal laat oren hangen naar VS, Israël’

Argos: spanning op rechtbank te snijden ... President van de rechtbank in opspraak

De Amerikaanse president van het Joegoslavië-tribunaal is over de schreef gegaan door zich te bemoeien met de aanstelling van de hoofdaanklager. Dat meldt het onderzoeksprogramma Argos, op basis van vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke berichten. Die zouden afkomstig zijn van de klokkenluiderssite WikiLeaks.

Volgens Argos heeft de president, Theodor Meron, 16 juli 2003 bij de Amerikaanse ambassadeur geklaagd over Carla del Ponte, de toenmalige hoofdaanklaagster van de VN-organisatie. Dat meldt ook de NOS. Meron zou er ook op hebben aangedrongen Del Pontes aanstelling niet te verlengen, omdat hij het niet eens was met haar beleid. Volgens juristen is dit in strijd met de strikte scheiding tussen rechterlijke macht en de openbaar aanklager.

Meron kwam al eerder in opspraak. Rechters bij het VN-hof zeggen dat hij bij enkele belangrijke zaken is ingefluisterd door Washington en Israël. Dat zou verklaren waarom twee veroordeelde hoofdrolspelers uit de oorlog in Joegoslavië in hoger beroep plotseling werden vrijgesproken.

De Kroatische generaal Gotovina en de Joegoslavische legerchef Perisic hadden respectievelijk 24 en 27 jaar cel gekregen. Nadat de criteria voor die veroordeling waren bijgesteld, werden die straffen in hoger beroep teruggedraaid.

Gotovina en Perisic werden veroordeeld voor oorlogsmisdaden die hun ondergeschikten hadden begaan. De onderzoekers vermoeden dat de VS en Israël bang waren dat hun eigen legerleiders op basis van dit criterium ook konden worden vervolgd.

Argos: Journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden, elke zaterdag van 12:15-13:00 uur op Radio 1.

Foto-cc: Fortune Cookie

Geef een reactie

Laatste reacties (7)