Laatste update 17:11
18

Baby van immigranten heeft lichaamsluis na verwaarlozing in vreemdelingendetentie

Een bedrijf dat militaire en beveiligingsdiensten levert aan de Amerikaanse overheid, heeft wekenlang tientallen kinderen vastgehouden in een geblindeerd kantoorgebouw in Phoenix, zonder keuken en met slechts enkele toiletten. Dat heeft de publicatie Reveal van het Centrum voor Onderzoeksjournalistiek onthuld. Een bezorgde buurvrouw filmde hoe kinderen in uniforme joggingspakken, jongens en meisjes van uiteenlopende leeftijden, vanuit busjes het gebouw in werden geleid.

Het kantoorgebouw heeft geen bestemming of speciale vergunning om als opvangcentrum voor kinderen, of welke behuizing dan ook te dienen. Wel is het voorzien van gloednieuwe externe camera’s en extra sloten op de deur. Het gebouw werd in maart geleased door MVM, een bedrijf gebaseerd in Virginia dat sinds 2014 al $248 miljoen dollar verdiende met de transport van immigrantenkinderen. De overeenkomst werd een maand voordat minister van Justitie Jeff Sessions het nieuwe ‘zero tolerance’-beleid aankondigde getekend. MVM ontkende eerst kinderen in de locatie onder te brengen, maar geconfronteerd met de camerabeelden stelden ze dat de locatie een ‘tijdelijke wachtruimte’ is voor kinderen van immigranten die vanuit Phoenix naar andere locaties worden gevlogen. Opblaasmatrasjes, een fles babyshampoo en andere items wijzen er echter op dat kinderen wel degelijk langere tijd in het gebouw werden vastgehouden. Ook de buren zagen na drie weken pas dat er ook weer kinderen in busjes werden weggevoerd, twee dagen nadat president Trump een executive order tekende waarin er ‘officieel’ een einde werd gemaakt aan het beleid dat zijn regering zelf had ingevoerd.

MVM is een van de handvol grote ‘beveiligingsbedrijven’ die opereren in het zeer lucratieve schaduwgebied, waar onder meer oud-medewerkers van veiligheidsdiensten worden ingehuurd om de ene dag een gevangenis te runnen in oorlogsgebied en het volgende moment kindertransporten in de Verenigde Staten overzien. Werknemers van MVM werden eerder al ingezet om de voormalige president van Haïti, Jean-Bertrand Aristide te beveiligen en op Guantanamo Bay.

Ondertussen maken vertegenwoordigers van de regering van Trump allerminst haast om kinderen van migranten met hun ouders te herenigen:

En de paar kinderen die wel bevrijd worden uit de barre omstandigheden waaronder de worden vastgehouden blijken er vaak slecht aan toe. Ze zijn getraumatiseerd en vies. Een jongetje van slechts 14 maanden oud bleek nadat hij na 85 dagen met zijn ouders werd herenigd al die tijd niet gewassen te zijn en besmet te zijn met lichaamsluis. Een gevaarlijke soort die ziekten als tyfus kan verspreiden.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)