39

‘Bajesplan Teeven onrealistisch’

Eigen ambtenaren waarschuwen voor overgang gevangenisstraf naar enkelband ... Plannen van Teeven zijn 'grenzeloos optimistisch' ... Gemeenten waarschuwden eerder: Bezuinigingen op gevangeniswezen gaan overheid juist geld kosten

Staatssecretaris Fred Teeven wil celstraffen gaan vervangen door huisarrest. In het kader van de bezuinigingen van 340 miljoen euro op het gevangeniswezen hoopt hij hiermee fors te kunnen besparen. Zijn ambtenaren op het ministerie zijn echter niet overtuigd van zijn plannen. In een interne notitie, in handen van het AD, noemen zijn ambtenaren de overgang onrealistisch. Bovendien schat Teeven de besparingen te hoog in.

De interne notitie is afkomstig van de Directie Controle, Bedrijfsvoering en Juridische Zaken. Er staat in dat de beoogde bezuinigingen van 92 miljoen euro waarschijnlijk nooit bereikt zullen worden. Sterker nog, de elektrische detentie die Teeven voor ogen heeft gaat in sommige gevallen zelfs ‘per saldo geld kosten’.

Teeven houdt stringent vast aan zijn besluit om per 1 januari over te stappen van gevangenisstraf naar enkelband. Zijn ambtenaren noemen de overgang onmogelijk. In de notitie is te lezen:

Hij is door de Directie Wetgeving en Juridische Zaken geïnformeerd dat de vroegst mogelijke inwerkingtredingsdatum 1 april 2014 is en dat ook deze datum ‘grenzeloos optimistisch’ is.”

Verder betwijfelen de ambtenaren of de elektronische detentie op grote schaal zal leiden tot leegstand in de gevangenissen. Ook de Dienst Justitiële Inrichting waarschuwde Teeven eerder dat “de beoogde substitutie zeer waarschijnlijk niet behaald wordt”.

De staatssecretaris stuit sinds het openbaar maken van zijn plannen op veel verzet en kritiek. Strafrechters lieten in mei al weten tegen het plan te zijn, omdat Teeven de plaats van de rechters lijkt in te nemen door zelf te bepalen wat voor straf veroordeelden krijgen.

Gemeenten deden eerder al onderzoek naar de besparingen van Teeven van 340 miljoen euro en concludeerden dat deze het land juist geld gaan kosten; maar liefst een half miljard. Werknemers van gevangenissen en tbs-klinieken legden eind april hun werk neer uit protest tegen de bezuinigingen. Donderdag begint er een estafettestaking.

Ook de PvdA wil dat staatssecretaris Fred Teeven goed gaat kijken naar alternatieven voor de sluiting van 26 gevangenissen. Dat heeft Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch laten weten. Donderdag staat een debat gepland over het bajesplan. Vanuit het gevangeniswezen is een aantal alternatieven voorgesteld. Marcouch wil dat Teeven deze ‘interessante alternatieven’ laat doorrekenen.

AD: ‘Invoeren enkelband per 1 januari onrealistisch’

Geef een reactie

Laatste reacties (39)