31

Balkenende: ‘Geen persoonlijke nederlaag’

[update 21:09] Verhagen ontkent via Twitter dreigen met aftreden

CDA-premier Jan Peter Balkenende verdedigde zich zondag in Buitenhof tegen alle kritiek over de val van alweer een kabinet onder zijn naam. Over zijn eigen schuld had hij het nauwelijks, want het lag volgens hem natuurlijk allemaal aan Wouter Bos. ‘Dus ú vroeg hem om te draaien?’

Door redactie Joop

Balkenende werd een uur lang ondervraagd door Clairy Polak. Het viel op dat hij vragen over zijn eigen functioneren probeerde te omzeilen, maar wel heel nadrukkelijk wees op wat zijn politieke tegenstrever Wouter Bos allemaal anders had moeten doen. Enkele soundbites, via Twitter:

“Ik zie het niet als een persoonlijke nederlaag. Het heeft te maken met geloofwaardigheid. Zo niet: punt.

“Kamerdebat was een genante vertoning, omdat er twee kabinetten spraken. Bos had afwijzing niet moeten herhalen.”

Sfeer in kabinetsoverleg was goed. Minister Van Middelkoop was jarig en trakteerde. Ja, dat gebeurt gewoon.

“Bos en Koenders zeiden eerst: we commiteren ons niet maar willen wel alternatieven bespreken. Toen kwam het keuzemoment. Bos was er niet. Verhagen zei: ik kan verzoek Navo zo regelen. Koenders ging daarmee akkoord. Dus toen kwam verzoek.”

Polak: “Heeft minister Verhagen met aftreden gedreigd?” Balkenende: “Ehm… Nee, niet in ministerraad. Niet in de Treveszaal.” Waar dan wel?

Spannend werd het gesprek pas echt toen het ging over de term ‘draaikont’ die het CDA al in 2006 op Bos plakte. Volgens Balkenende was zijn kwalificatie ‘U draait’ nooit als persoonlijke aanval bedoeld. “Na de pittige verkiezingscampagne, zei ik: Wouter, wij zijn samen verantwoordelijk.”

Nu, anno 2010, ging de politieke discussie wederom over draaien. Balkenende: “Het kabinetsbesluit was om alternatieven te onderzoeken. Ik vroeg aan Bos dat te respecteren.” Polak: “Dus U vroeg hem te draaien!”

Op die suggestie gaat de premier niet echt in. Wel haalt hij er andere kwesties bij: “Twee jaar geleden hebben we ook niet beloofd AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Tijden veranderen. Veranderde realiteit.”

Over zijn eigen functioneren krijgt hij de vraag of het beeld van zijn gebrekkige regie niet evenzeer aan heb kleefde als dat ‘draaikont’ aan Wouter Bos. “Gebrek aan regie? Vind ik te makkelijk. Het lastige van beeldvorming is dat het niet meer gaat om feiten.” Opmerkelijk dat het vlak daarvoor over het rapport-Davids ging: alsof dat geen feiten bevat.

Balkenende: “Ik weet precies wat Verhagen denkt.”

Polak: “Dan bent u de enige.”

Balkenende: “Zijn visie op Uruzgan is exact dezelfde als de mijne.”

Opmerkelijk Balkenende blijft geloven dat Kamer, die in meerderheid weg wil uit Uruzgan is, toch andere opties steunt, zoals F16’s sturen.

Tot slot de verkiezingen: Balkenende was blij dat hij wederom lijsttrekker is van zijn partij. Hij suggereerde dat verkiezingen niet per se direct hoeven plaats te vinden. “Verkiezingen volgend jaar is staatsrechtelijk mogelijk, maar dat gaat niet gebeuren.”

Bekijk de hele uitzending bij Buitenhof.

UPDATE 18:33 Het ANP meldt dat de minister van Onderwijs, Ronald Plasterk (PvdA) zegt dat Verhagen wel degelijk met aftreden heeft gedreigd. “Volgens Plasterk heeft Verhagen tegenover meerdere PvdA-ministers zijn dreigement geuit.”

Op Radio 1 reageerde Bert Koenders (PvdA), minister van Ontwikkelingssamenwerking. “Balkenende wilde ons een pleister op de mond plakken.” Volgens Koenders verzweeg Balkenende bij Buitenhof dat de PvdA met een alternatieve oplossing voor het Afghanistan-vraagstuk kwam. (Audio-fragment hier)

UPDATE 21:09 Via Twitter ontkent Verhagen zojuist dat hij heeft gedreigd met aftreden.

Ik heb vrijdag niet gedreigd met aftreden Eindvoorstel was voor mij, mijn cda en cu-collega’s aanvaardbaar, voor de pvda niet.

En even later: 

Ik zou zijn opgestapt, desnoods alleen, als het eindvoorstel onaanvaardbaar was geweest, maar dat was het voor cda en cu niet.

Verhagen doorbreekt met zijn tweets het paar dagen durende ‘twitterreces’ dat hij gisteren aankondigde

Geef een reactie

Laatste reacties (31)