153

Balkenende herziet verklaring, coalitie gered

"met de kennis van nu" was steun aan invasie Irak onterecht... conclusies commissie worden 'leidend' in evaluatie... rijen kabinet weer gesloten... Kamer debatteert tot diep in de nacht... meerderheid neemt genoegen met nieuwe verklaring

In een brief aan de Tweede Kamer schaart premier Balkenende zich achter de conclusie van de commissie Davids dat voor de invasie van Irak een “adequater volkenrechtelijk mandaat nodig zou zijn geweest”. Daarmee komt de premier tegemoet aan de eis van de PvdA.


“Het kabinet zal het rapport van de commissie Davids leidend laten zijn bij een kritische terugblik op het verleden en het trekken van lessen voor de toekomst”, schrijft Balkenende in zijn brief. Pas in februari komt het kabinet met een reactie op de bevindingen van de commissie. Daarmee is een kabinetscrisis afgewend.

NRC Handelsblad schrijft:

Aan het begin van de avond was de top van het kabinet, premier Balkenende (CDA) en de vicepremiers Bos (PvdA) en Rouvoet (ChristenUnie), weer bij elkaar gekomen na beraad met bewindspersonen en fractieleden van hun eigen partijen. De brief die vanavond uitging was daarvan het resultaat. De partijleiders waren het eerder vandaag niet eens geworden over de nieuwe kabinetsreactie op het Irak-rapport.

De Volkskrant beschrijft dat Balkenende met zijn reactie toegeeft aan de eis van de PvdA:

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer verwacht niet dat het kabinet woensdagavond valt. Na de ‘ongelooflijk valse start van gisteren’, waarbij het rapport van de commissie-Davids zo’n beetje direct in de prullenbak belandde, is Hamer blij dat er nu een kabinetsreactie komt waarin het rapport leidend zal zijn bij een terugblik op het verleden. ‘Het rapport is nu uit de prullenbak’, zei Hamer.

Een meerderheid in de Kamer neemt genoegen met de brief meldt de NOS:

De meerderheid van de Kamer neemt genoegen met de brief van het kabinet over Irak. Daarmee is een kabinetscrisis afgewend.
De regeringspartijen CDA en ChristenUnie zeiden dat onduidelijkheden zijn weggenomen en de PvdA noemde de brief “het nieuwe startsein voor de reactie van het kabinet”. Ze kunnen alle drie leven met de formuleringen en verwijzen voor huin eindoordeel naar de nadere reactie van het kabinet.

De oppositie probeert tijdens het nachtelijk debat gaten te schieten in de hervonden eenheid binnen de coalitie, maar tevergeefs. Rond 3:00 uur was het debat ten einde.

Aanstaande dinsdag praat de Tweede Kamer met commissievoorzitter Davids over zijn conclusies. Begin februari komt het kabinet met een uitgebreide schriftelijke reactie op het rapport. Dan volgt opnieuw een Kamerdebat.

Geef een reactie

Laatste reacties (153)