Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Balkenende hield Poetin te vriend ondanks kritiek van kabinet

  •  
22-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
ANP-BalkenendePoetin_300.jpg
Toenmalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken deelde zijn frustratie over 'softe' houding tegenover Rusland met Amerikanen
PvdA staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans was helemaal niet blij met de beslissing van Balkenende om Rusland te vriend te houden. Uit nieuwe Wikileaks cables blijkt dat het vierde kabinet Balkenende van CDA, PvdA en ChristenUnie verdeeld was over de houding tegenover Rusland. Balkenende wilde Poetin te vriend houden. Timmermans wilde juist gas terugnemen.
In 2007 sloot Balkenende een miljardendeal over gasleveraties aan West-Europa met toenmalige Russische president Vladimir Poetin. Door de relatie goed te houden hoopte hij invloed uit te kunnen oefenen op Rusland, maar staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans dacht daar heel anders over.
“Ik zag liever een Europees beleid omdat Rusland anders het ene land tegen het andere land zou gaan uitspelen op termijn”, aldus Timmermans zaterdag in het NOS Journaal. Tegenover Amerikanen uitte hij zijn frustratie over de eigenzinnigheid van Balkenende. “Dat ging niet over de contracten maar over het feit dat Nederland op z’n eentje afspraken ging maken.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.