Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Banden omroep WNL en Telegraaf te nauw

  •  
12-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
sjuul300.jpg
Telegraaf Media Groep maakt mogelijk gebruik van WNL om de eigen winst te verhogen
Het Commissariaat voor de Media concludeert in een rapport dat omroep WNL te nauwe banden heeft met de Telegraaf. Dat meldt RTL Nieuws. WNL kan zijn uitzendvergunning kwijtraken als het niet snel tegemoet komt aan de kritiekpunten van het Commissariaat. RTL Nieuws kreeg het rapport in handen na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Staatssecretaris Dekker haastte zich vervolgens om ook de Tweede Kamer in te lichten.
WNL kreeg in 2009 toestemming om als omroep actief te worden. Toenmalig minister van Cultuur, Ronald Plasterk, waarschuwde destijds al dat er geen banden zouden mogen zijn tussen WNL en de Telegraaf Media Groep (TMG). Deze eis werd gesteld omdat WNL mede dankzij een initiatief van Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs tot stand is gekomen. Paradijs was van mening dat ‘het rechtse geluid’ in Hilversum ontbrak.
Het Commissariaat concludeert nu dat hoewel samenwerking nadrukkelijk verboden is, daar wel sprake van is. Sterker nog: de banden tussen WNL en TMG zijn zo hecht dat er “risico’s ten aanzien van de onafhankelijkheid” zijn. WNL is “mogelijk dienstbaar aan het maken van winst door de Telegraaf Media Groep”. Kortom: De Telegraaf Media Groep maakt mogelijk gebruik van WNL om de eigen winst te verhogen.
RTL schrijft hierover:
Zo schakelt WNL – net als andere omroepen in Hilversum – externe producenten in om televisieprogramma’s te maken. Dat is niet verboden, maar volgens het Commissariaat voor de Media doet WNL zaken met maar één buitenproducent en dat is ook nog eens TVM: Telegraaf Video Media. En dat bedrijf is onderdeel van de Telegraaf Media Groep. Zo komt publiek geld via een u-bocht terecht bij TMG. In 2011 alleen al ging het om een bedrag van 4,6 miljoen euro.
WNL zegt zich niet in de kritiek te kunnen vinden. In een brief aan staatssecretaris Dekker is de kritiek van WNL op het rapport puntsgewijs te lezen (.pdf).
Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) vond het in eerste instantie niet nodig om de Tweede Kamer in te lichten over de uitkomsten van het rapport. Pas toen RTL Nieuws een beroep deed op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) stuurde Dekker de Kamer een brief waarin hij liet weten het rapport te hebben ontvangen en de uitkomsten voor kennisgeving te hebben aangenomen. Op 1 juli werd het rapport ter inzage gelegd voor Kamerleden. Saillant detail: op 2 juli moesten de Kamerleden stemmen over de verlenging tot 2020 van de aspirant-status van WNL als omroep. Onduidelijk is nu of alle Kamerleden op moment van stemming kennis hadden van de kritiek van het commissariaat.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.