44

Banken: Bouw hypotheekrenteaftrek af

Bankensector spreekt zich voor het eerst echt duidelijk uit over omstreden fiscale regelingen

Banken dringen er bij het kabinet op aan de hypotheekrenteaftrek af te bouwen. Deze fiscale regeling is volgens hen één van de belangrijkste redenen waarom de huizenmarkt op slot zit. De twee grootste kredietverschaffers, ING en Rabobank, hebben volgens het Financieel Dagblad een eigen voorstel voor een overgangsregeling bij branchevereniging Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), ingediend.

Boele Staal, voorzitter van de NVB drong er maandag bij de nieuwjaarsreceptie van de sector op aan ‘zonder taboes en blokkades’ te gaan praten over noodzakelijke hervormingen op de huizenmarkt. Staal wil het debat aan gaan met alle betrokkenen waarbij naast de fiscale regeling ook de huurmarkt, het scheefwonen en de startersproblematiek aan de orde komt.

En op het moment dat je over de renteaftrek gaat praten, zal die ook veranderen”, voorspelde hij. “Een blokkade leg je op ethische kwesties, niet op een ordeningsvraagstuk zoals hier aan de orde is”, citeert het Financieel Dagblad.

Banken waren voorheen juist de pleitbezorgers van het systeem waarbij huizenbezitters dertig jaar lang alle rente mogen aftrekken voor de belasting. Het is voor het eerst dat zij zich duidelijk tegen hun eigen systeem keren. Het plan van ING schaft in een klap de regeling over dertig jaar af. Het Raboplan gaat alleen gelden voor annuïteitenhypotheken. Dat zijn hypotheken waarbij er vanuit wordt gegaan dat bij het einde van de looptijd van het betalingstermijn de gehele hypotheeklening is terugbetaald.

Staal benadrukte dat het belangrijk is dat de afbouw van de hypotheekrenteaftrek geleidelijk gebeurt. Dat er aan gesleuteld moet worden is duidelijk. “Niemand gelooft dat de hypotheekrente-aftrek na dit kabinet ongemoeid blijft en regeren is vooruitzien.” De politiek is aan zet, maar alsnog nemen de coalitiepartijen CDA en VVD geen stappen ondanks dat prominenten van hun partij hebben aangedrongen de hypotheekrenteaftrek aan te pakken.

Lees meer bij het Financieel Dagblad: Banken willen afbouw hypotheekrenteaftrek
cc-foto: Aloxe
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (44)