18

‘Banken investeren in kernwapenproducenten’

Het gaat volgens de Eerlijke Bankwijzer om: ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, Rabobank, SNS Reaal en Van Lanschot

Zeven Nederlandse banken investeren in kernwapenproducenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Gezamenlijk zou het gaan om een bedrag van 1,5 miljard euro.


Volgens de Eerlijke Bankwijzer gaat het om de ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, Rabobank, SNS Reaal en Van Lanschot. Zij zouden leningen hebben verstrekt aan kernwapenproducenten en hebben geïnvesteerd in hun aandelen en obligaties. 

IKV Pax Christi, één van de graadmeters van het initiatief van de Eerlijke Bankwijzer vindt het een schokkende constatering:

Veel banken veroordelen kernwapens in hun eigen beleid vanwege de verschrikkelijke gevolgen die de inzet van deze wapens heeft”, zegt woordvoerder Roos Boer.

Bij ING Groep en Rabobank ging het om directe investeringen. ING Groep met drie leningen ter waarde van totaal 307,6 miljoen euro en via obligaties ter waarde van 10,7 miljoen euro. Rabobank had op het moment van onderzoek een lening uit 2007 uitstaan van 6,3 miljoen euro.

RTL Nieuws schrijft:

Het overgrote deel van de investeringen in kernwapenproducenten gaat via vermogensbeheer. Aegon en ING spelen daarin volgens het rapport de grootste rol. Aegon beheerde aandelen van 17 verschillende kernwapenproducenten met een totale waarde van ruim 383 miljoen euro en obligaties van 10 kernwapenproducenten ter waarde van ruim 202 miljoen euro.

Drie van de 10 onderzochte bankgroepen, ASN, NIBC en Triodos Bank, onderhielden geen banden met makers van kernwapens. Inmiddels heeft Delta Lloyd Groep laten weten niet langer te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij productie, onderhoud of testen van kernwapens. Ook Rabobank laat weten het beleid te hebben aangepast en vanaf 1 maart geen leningen meer aan banken te verstrekken.

RTL Nieuws: ‘Banken investeren in kernwapenmakers’

cc-foto: OxfamNovib

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)