Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Banken weigeren bonussen op te geven

  •  
02-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Reden: In het buitenland zijn de bonussen ook niet afgeschaft
De banken hebben tot nog toe te weinig maatregelen getroffen om een volgende kredietcrisis te voorkomen, meent GroenLinks Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis. Bankiers lijken zich niets aan te trekken van alle signalen vanuit de bevolking en gaan gewoon door met bijvoorbeeld royale bonussen uitkeren.
Braakhuis trekt aan de bel omdat hij vreest dat ‘de belastingbetaler straks weer kan opdraaien voor de kosten van een volgende kredietcrisis’. GroenLinks wil een wettelijke regeling invoeren, waardoor de aangescherpte Code Banken daadwerkelijk in gebruik genomen kan worden. Ook wil de partij niet langer wachten op de invoering van een Europese bankenheffing, maar alvast een Nederlandse bankenheffing invoeren. Die moet de grootste toekomstige schokken binnen de bankensector opvangen.
Uit het woensdag gehouden rondetafelgesprek met topmannen Gerrit Zalm (ABN AMRO) en Jan Hommen (ING) blijkt dat deze niet van plan zijn om de bonuscultuur af te schaffen, omdat dit in het buitenland ook niet gebeurt.
Zalm zegt in een reactie: “In veel landen is er een andere beloningstraditie dan in Nederland. Het vaste salaris is daar lager en de variabele beloning vele malen hoger. Wil je daar opereren, dan zul je ook de gebruiken van de lokale arbeidsmarkt moeten volgen.” Hommen sluit zich daar bij aan: “Als je je niet wilt aanpassen aan het bonusbeleid in het buitenland, dan moet je daar vertrekken. Dat heeft ING in enkele gevallen ook gedaan. Maar het geeft wel een dilemma, want je wilt ook internatonaal actief zijn.”
cc-foto: Markusram

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.