42

Bankiers tilden Europese overheden voor tientallen miljarden euro’s

Groepen banken, handelaren en hedgefondsen hebben Europese overheden jarenlang voor tientallen miljarden euro’s opgelicht. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal journalistencollectief The CumEx Files waaraan ook het Nederlandse Follow The Money (FTM) meedoet. Via sluwe constructies werden grote bedragen aan dividendbelasting ontweken. Ook werd op grote schaal gefraudeerd.

De NOS legt uit:

De partijen deden aan het zogenoemde dividendstrippen: op verschillende manieren dividendbelasting terugvorderen, terwijl ze daar geen recht op hadden. Soms claimden ze een terugbetaling op basis van vervalste documenten. De bankiers deden zowel aan belastingontduiking, wat illegaal is, als aan belastingontwijking, wat als onrechtmatig wordt gezien maar niet verboden is. Volgens FTM hebben de fraudeurs hiervoor jarenlang strategieën ontwikkeld.

Alleen al tussen 2001 en 2016 werd op die manier zeker 55,2 miljard euro aan belasting niet betaald. Ook in Nederland, waar volgens FTM niet zozeer sprake was van ontduiking als wel van ontwijking. Zo heeft de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley op slinkse wijze zeker 152 miljoen euro onterecht betaalde belasting geclaimd bij de Belastingdienst in een zaak die door de fiscus uiteindelijk verloor. Volgens bronnen binnen de Belastingdienst komt deze manier van belastingontwijking, het dividendstrippen, nog steeds voor.

Andere getroffen landen zijn Frankrijk, Italië, Denemarken en Duitsland. Vooral dat laatste is zwaar getroffen: zo’n 31,8 miljard euro van het totaalbedrag ging ten koste van de Duitse schatkist. Daar was de hoofdschuldige de Zwitserse bank Sarasin & Cie, tussen 2001 en 2016 een dochteronderneming van de Rabobank. Bij de schimmige transacties opgezet door Sarasin waren behalve de Deutsche Bank ook ABN Amro en ING betrokken.

cc-foto: globetrotter19

Geef een reactie

Laatste reacties (42)