13

Barroso: geen EU-heronderhandeling Groot-Brittannië

Britse premier Cameron wordt steeds kritischer naar de EU door binnenlandse peilingen ... Investeerders maken zich zorgen

Jose Manuel Barroso neemt eind dit jaar afscheid als voorzitter van de Europese Commissie, maar doet dat niet in stilte. Zo heeft hij de Britse premier David Cameron gewaarschuwd om niet uit de Europese Unie te stappen nu Cameron zich steeds kritischer uitlaat over Europa.


Barroso zei bij de BBC dat dit een historische fout zou zijn:

Het Verenigd Koninkrijk zou nog nul invloed hebben.

De scheidend voorzitter van de Europese Commissie wees de Britten er fijntjes op dat ze het zelfstandig gelijkwaardig onderhandelen met grootmachten als China en de VS wel kunnen vergeten. Ook benadrukte hij dat het vrije verkeer van personen binnen de EU nooit een discussiepunt kan zijn.

De opmerkingen van Barroso komen niet uit de lucht vallen. In Groot-Brittannië is op dit moment een grote politieke strijd gaande tussen het conservatieve kamp van Cameron en de anti-Europese partij Ukip. Om niet gemarginaliseerd te worden, maakt Cameron zich sterk voor het heronderhandelen van de Britse deelnamevoorwaarden aan de EU. Zo wil Cameron de onbeperkte migratie binnen de EU aan banden leggen. Barroso ziet hier niets in.

Mijn dringend advies aan het Verenigd Koninkrijk is om dat principe niet in vraag te stellen. (..) Er zijn ongeveer 1.4 miljoen Britten die elders in Europa wonen. (..) Het is een kwestie van rechtvaardigheid dat andere EU-onderdanen datzelfde recht hebben.

Het vooruitzicht van de politieke peilingen waarin de toename van het anti-Europa sentiment te zien is, en de mogelijkheid dat er een referendum volgt over een eventuele exit uit de EU, baart ook investeerders zorgen. Zo blijkt uit een verwachting van EY dat er volgend jaar voor 5,8 procent minder geïnvesteerd kan gaan worden in het koninkrijk, vergeleken met 9 procent dit jaar. 

“Exit uit EU zou Britse invloed herleiden tot niets”

Cc-foto: Number 10

Geef een reactie

Laatste reacties (13)