Laatste update 08:09
338

Baudet ruïneert politieke landschap, haalt meeste stemmen

Na telling van bijna alle stemmen is donderdagochtend vroeg duidelijk geworden dat het Forum voor Democratie de grote winnaar is van de Provinciale Staten-verkiezingen. De partij behaalde meer stemmen dan de VVD die als tweede eindigde. Volgens prognoses is de uitslag van Baudet goed voor 12 zetels in de Eerste Kamer.

Thierry Baudet wachtte woensdag lang met het geven van een overwinningsspeech, tot het moment dat GroenLinks-leider Jesse Klaver, de andere winnaar van de verkiezing, live op tv sprak. De NOS koos er daarop voor de speech van Klaver af te breken en over te schakelen naar Baudet die van papier een lange speech voorlas waarin hij een cultureel-politiek beeld schetste en onder meer de mammoetjacht door de prehistorische mens noemde maar amper inging op voor de dagelijkse politiek relevante vragen. Hij legde de nadruk op de ‘boreale wereld’, een idee dat appelleert aan het beeld van een samenleving van witte volkeren op het noordelijk halfrond en dat afkomstig is uit het fascistisch gedachtegoed, zo achterhaalde De Correspondent enige tijd terug.

In antwoord op vragen van een NOS-verslaggever gaf Baudet geen duidelijkheid over hoe zijn partij zich gaat opstellen tegenover de coalitie. Baudet kan het kabinet in z’n eentje aan een meerderheid in de Eerste Kamer helpen maar het is de vraag of hij die positie weet te benutten.

Analytici vergelijken de overwinning van het FvD met de plotselinge opkomst van de LPF in 2002. Baudet spreekt deels een ander publiek aan dan  Wilders. De PVV leed bij de verkiezingen een niet eerder vertoonde nederlaag en werd bijna gehalveerd. In de Eerste Kamer gaat de PVV volgens de voorlopige uitslag van 9 naar 5 zetels.

De opkomst lag fors hoger dan in 2015. Uit een enquete van IPSOS bleek dat kiezers zich niet volgens eigen zeggen niet hebben laten leiden door de moordaanslag in Utrecht op maandag. Slechts 11 procent van de kiezers stelt dat die gebeurtenis van invloed is geweest op de politieke keuze.

GroenLinks meer dan verdubbelt het aantal zetels in de Eerste Kamer van 4 naar 9. GroenLinks kan het kabinet daarmee aan een meerderheid te helpen maar is daarbij, anders dan door de partij gehoopt, niet de enige optie. De PvdA wist 7 zetels te bemachtigen, een zetel verlies, en is ook in staat zo’n noodzakelijke meerderheid te leveren. Dat opent voor beide partijen mogelijkheden om wensen te vervullen maar de twee linkse partijen zijn daarmee ook enigszins elkaar concurrenten.

GroenLinks haalde een enorme zege in de hoofdstad waar de partij bijna een kwart van de kiezers trok. FvD triomfeerde in Rotterdam als grootste met 17 procent van de stemmen. De partij was daar al eerder een strategisch verbond aangegaan met Leefbaar Rotterdam.

Grote verliezer op links is de SP. De partij werd in de uitslag meer dan gehalveerd en gaat in de Eerste Kamer van 9 naar 4 zetels. De Partij voor de Dieren groeit met 50 procent in de senaat, van 2 naar 3 zetels. D66 verloor vier zetels en komt uit op 6. De VVD verliest een zetel en komt net als FvD uit op 12 zetels. De coalitie heeft daarmee nog maar 31 zetels in de Senaat.

cc-foto: Fernando García Redondo

Geef een reactie

Laatste reacties (338)