Laatste update 20:42
139

Baudet wilde Kremlin-aanhanger op Europese lijst

Thierry Baudet wilde een pro-Russische Brit, die werkt bij een met Russisch geld betaalde denktank, op de tweede plaats van de Europese FvD-lijst zetten. Henk Otten stak daar destijds een stokje voor. Dat schrijft Tom-Jan Meeus in NRC Handelsblad.

Volgens FvD-volger Chris Aalberts en diverse andere ingewijden, waaronder het voormalige VVD-kamerlid Arend Jan Boekestijn, zou het gaan om John Laughland. Laughland heeft het in het verleden onder meer opgenomen voor Slobodan Milošević en verscheidene andere autoritaire leiders in Midden- en Oost-Europa.

Baudets voorkeur voor een Kremlin-aanhanger is pikant. Niet alleen omdat de keuze voor een Brit nogal oikofoob is, maar ook omdat de zelfbenoemde belangrijkste intellectueel van Nederland regelmatig voor de voeten krijgt geworpen dat hij naar de pijpen van Poetin danst.

Zo weigerde Baudet tijdens het Pauw-debat met premier Rutte de Russische betrokkenheid bij het neerhalen van de MH17 te erkennen. In hetzelfde debat laakte de FvD-leider de Europese “obsessie” met Rusland.

Baudet was ook een van de initiatiefnemers voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. De uitslag van dat referendum, een afwijzing van het verdrag, werd in het Kremlin ongetwijfeld met gejuich ontvangen.

Kremlin-ideoloog Aleksandr Doegin noemde Baudet eerder dit jaar “een ticket voor de toekomst”. Doegin, die onder meer homo’s weer de kast in wil jagen, heeft vorig jaar een ontmoeting gehad met de FvD-leider. “We hebben lang en inhoudelijk gesproken over wat er zou gebeuren als mensen met opvattingen zoals ik en hij die hebben aan de macht zouden komen in Nederland”, verklaarde hij daarover tegen NRC Handelsblad.

Geef een reactie

Laatste reacties (139)