16

‘BBC halveert website na politieke druk’

Publieke omroep bereidt zich voor op rechtse regering

De Britse omroep BBC halveert haar – ook onder Nederlandse gebruikers -populaire website. Naast dat de reductie een middel is om te bezuinigen wil de omroep zo tegemoet komen aan kritiek van rechtse politici en commerciële partijen.

Het budget van 130 miljoen euro voor de website wordt met een kwart verminderd. De maatregel, waarover The Times bericht, maakt deel uit van een grotere operatie waarbij de omroep zich terugtrekt uit markten die de commercie graag zelf bedient, zoals tienerprogrammering en de vertoning van populaire Amerikaanse tv-programma’s. Twee digitale kanalen gericht op tieners worden gesloten. Ook wordt het budget voor de aankoop van sportrechten gekort met bijna 10 procent. Net als in Nederland ligt de Britse publieke omroep onder vuur van commerciële uitgevers en rechtse politici die hun belangen behartigen. In mei worden er in Groot-Brittannië landelijke verkiezingen gehouden die mogelijk de Conservatieven aan de macht brengen. De plannen, die zijn opgesteld door een vooraanstaand lid van de Conservatieven, zijn nog niet officeel maar worden volgens The Times volgende maand bekend gemaakt.

De BBC, die eerder al ambitieuze plannen voor lokale nieuwswebsites moest terugtrekken, stelt nu ook dat de lokale nieuwsvoorziening niet verder uitgebreid gaat worden.

De omroep belooft bovendien meer links aan te brengen naar kranten om zo internetverkeer die kant uit te sturen. Tijdschriften die de omroep uitgeeft, zoals de legendarische Radio Times, worden mogelijk gestopt. Ook worden er twee radiozenders gesloten.

The Times: BBC signals an end to era of expansion

Geef een reactie

Laatste reacties (16)