Laatste update 17:18
13

BBC-journaliste Carrie Gracie stapt op vanwege ongelijke beloning

BBC-journalist Carrie Gracie stapt op nadat ze erachter is gekomen dat ze ten minste 50 procent minder verdient dan haar mannelijke collega’s, in gelijkwaardige posities. Gracie was China-correspondent voor de BBC en al meer dan dertig jaar in dienst van de omroep, maar pikt de ongelijke beloning niet langer. Onderhandelingen met haar werkgever resulteerden niet in een overeenkomst en dus pakt ze nu haar biezen. Ze zou naar eigen zeggen 33 procent meer salaris aangeboden hebben gekregen, maar daarmee nog steeds fors minder verdienen dan haar mannelijke collega’s.

In een open brief op haar blog schrijft ze “behoorlijk vergoed” te worden voor haar werk. “Zeker voor iemand die betaald wordt met belastinggeld. Maar ik eis dat de BBC de wet volgt en mannen en vrouwen gelijk behandelt.”

Vorig jaar maakte de BBC bekend wie de best betaalde tv-sterren van de omroep zijn. Dat zijn onder meer VS-correspondent Jon Sopel en Midden-Oosten-correspondent Jeremy Bowen met respectievelijk 225.000 tot 282.000 euro per jaar en 170.000 tot 225.000 euro per jaar. Gracie en haar collega Europa-correspondent Katya Alles zitten daar ver onder.

Talloze mannelijke en vrouwelijke collega’s steunen Gracie; tevens heeft een groep van 134 vrouwelijke collega’s een verklaring als steunbetuiging uitgebracht.

De BBC ontkent overigens dat er sprake zou zijn van systematische discriminatie.

Gracie is niet de eerste tv-persoonlijkheid die haar baan opgeeft vanwege ongelijke beloning. Eerder stapte de Amerikaanse tv-presentatrice Catt Sadler na 12 jaar op bij entertainmentzender E! News omdat haar mannelijke collega voor exact hetzelfde werk veel meer betaald kreeg. Ook zij ging de onderhandelingen aan en vroeg om een loonsverhoging, maar werd met lege handen weggestuurd.

cc-foto: Joy Ito

Geef een reactie

Laatste reacties (13)