44

‘Bedreiging koraalrif zeer alarmerend’

Oceanografen: Levens van tientallen miljoenen mensen in gevaar door verdwijnen koraal

Het gaat slecht met de koraalriffen in de wereld. Volgens oceanografen is de situatie nu zo alarmerend dat er direct extra maatregelen genomen moeten worden tegen klimaatverandering. Door kustontwikkeling, vervuiling en overbevissing verdwijnt het koraal. In combinatie met de stijging van de oceaantemperatuur wordt nu 90 procent van de koraalriffen in de wereld bedreigd.

Een nieuw rapport over de toestand van de koraalriffen op de wereld laat zien dat de conditie van de koraalriffen hard achteruit gaat. Oceanografen die bijeen kwamen op het Internationaal Symposium voor Koraalriffen in het Australische Cairns roepen op snel actie te ondernemen tegen klimaatverandering. 

Zo’n 85 procent van het koraal in Azië wordt nu direct bedreigd door ingrijpen van de mens. De oceanografen eisen dat er snel maatregelingen getroffen worden die de stijging van de oceantemperaturen, verzuring van de wateren en de overbevissing tegen gaan.

Koraalriffen zijn een bron van werk en voedsel voor inwoners van de kustgebieden. Het koraal genereert inkomsten via toerisme en dient als golfbrekers bij hoge golven en stromen. Nu het koraal verbleekt staan de bestaansmiddelen van tientallen miljoenen mensen op het spel, aldus de wetenschappers. 

In de Caraïben is de afgelopen 35 jaar zo’n 75 tot 85 procent van de koraalriffen verloren gegaan. Het grootste rif in de wereld, het ‘Great Barrier Reef’ in Australië is de afgelopen 50 jaar voor de helft kleiner geworden. De 3D film ‘The Last Reef’ zoomt in op de alarmerende ontwikkelingen van ’s werelds oceanen. 

The Australian: Reef threat requires urgent action: report

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)