Laatste update 21:09
51

Bedrijf achter omstreden ‘sugardaddy’s’ moet voor de rechter komen

In september vorig jaar kwam het Noorse bedrijf ‘Rich Meet Beautiful’ in België in opspraak vanwege een campagne waarmee studentes werden geronseld. De bedoeling was de studentes aan oudere, rijke mannen te koppelen, maar die oproep viel niet overal in goede aarde. Nadat de campagne onder meer uit Leuven werd geweerd, volgt nu dan ook vervolging. Het parket vervolgt de CEO en het bedrijf achter de datingwebsite onder meer vanwege seksisme in de openbare ruimte. De website is op verzoek van het parket in België inmiddels geblokkeerd.

De reclame toont een half ontbloot vrouwenlichaam dat suggestief haar bh-bandje omlaag trekt. De begeleidende tekst bij de reclame die gericht is op jonge studentes tussen de 18 en 26 jaar: ‘Hey studenten! Een studentenlening? Dat een Sugar Daddy!’

De Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets, heeft zich hard uitgesproken tegen de reclame. Omdat de beelden seksistisch en vernederen zijn, diende ze een klacht in bij het Brusselse parket. Debaets:

Voor mij gaat het om de uitbuiting van kwetsbare meisjes die het soms niet breed hebben en die worden aangetrokken met de belofte van overvloedige geschenken en financiële vergoedingen als ze zich ter beschikking stellen van oudere zakenmannen.

Na België probeerde de Noorse oprichter van de website, Sigurd Vedal, ook jonge meisjes in Nederland te ronselen, onder het mom van ‘een uitwisseling van emotionele behoeftes’. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg pleitte destijds voor een verbod op de campagne in Nederland, naar voorbeeld van België.

VRT schrijft nu:

Het parket startte een vooronderzoek en stuurde CEO Sigurd Vedal en het bedrijf op 6 februari een rechtstreekse dagvaarding. Het parket vervolgt hen voor drie feiten: poging tot het plegen van ontucht of prostitutie, reclame maken voor het vergemakkelijken van ontucht of prostitutie en schending van artikel 2 op de wet ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte.

VRT: Bedrijf achter sugardaddy’s moet voor rechter komen

Geef een reactie

Laatste reacties (51)