19

Bedrijfsarts ligt aan de ketting

Acht procent van de bedrijfsartsen zwicht voor de druk van werkgevers en arbodiensten en geeft medische informatie vrij

De positie van de bedrijfsarts is lang niet meer zo onafhankelijk zoals gewaarborgd is in de arbowet. Ze worden onder druk gezet door werkgevers en arbodiensten. Eén op de vijf artsen zegt dat ze daardoor niet meer kunnen werken zoals het hoort. Dat blijkt uit onderzoek naar de positie van de bedrijfsarts in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.

Trouw meldt dat zo’n acht procent van de bedrijfsartsen ook medische gegevens vrijgeeft. Van de 591 geënquêteerden zegt 42 procent wel eens benaderd te worden om gegevens vrij te geven. Bij 22 procent gebeurt dat vaak tot zeer vaak, onder deze groep bevinden zich met name artsen die werken voor het midden- en kleinbedrijf.

De druk op de bedrijfsarts is groot, met name als er een arbeidsconflict is. Werkgevers proberen dan via de bedrijfsarts een werknemer versneld arbeidsgeschikt te verklaren. “In deze situaties wordt door de werkgever wel eens gedreigd met het inruilen van de bedrijfsarts voor een ander”, aldus een medewerker van onderzoeksbureau Astri.

De druk van het inruilen van de bedrijfsarts is nog hoger bij een arbodienst. Voor hen zijn werkgevers een klant en die willen ze niet kwijt raken door een conflict. “Klantbehoud is vaak leidend. Arbodiensten werken er dan aan mee om bij de werkgever de bedrijfsarts in te wisselen voor een ander als de werkgever dat verlangt.”

Lees meer bij Trouw: Bedrijfsarts onder druk gezet door werkgever en arbodiensten

cc-foto: Fotos Gov/Ba

Geef een reactie

Laatste reacties (19)