Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bedrijfsarts ligt aan de ketting

  •  
05-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
medics_300.jpg
Acht procent van de bedrijfsartsen zwicht voor de druk van werkgevers en arbodiensten en geeft medische informatie vrij
De positie van de bedrijfsarts is lang niet meer zo onafhankelijk zoals gewaarborgd is in de arbowet. Ze worden onder druk gezet door werkgevers en arbodiensten. Eén op de vijf artsen zegt dat ze daardoor niet meer kunnen werken zoals het hoort. Dat blijkt uit onderzoek naar de positie van de bedrijfsarts in opdracht van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid.
Trouw meldt dat zo’n acht procent van de bedrijfsartsen ook medische gegevens vrijgeeft. Van de 591 geënquêteerden zegt 42 procent wel eens benaderd te worden om gegevens vrij te geven. Bij 22 procent gebeurt dat vaak tot zeer vaak, onder deze groep bevinden zich met name artsen die werken voor het midden- en kleinbedrijf.
De druk op de bedrijfsarts is groot, met name als er een arbeidsconflict is. Werkgevers proberen dan via de bedrijfsarts een werknemer versneld arbeidsgeschikt te verklaren. “In deze situaties wordt door de werkgever wel eens gedreigd met het inruilen van de bedrijfsarts voor een ander”, aldus een medewerker van onderzoeksbureau Astri.
De druk van het inruilen van de bedrijfsarts is nog hoger bij een arbodienst. Voor hen zijn werkgevers een klant en die willen ze niet kwijt raken door een conflict. “Klantbehoud is vaak leidend. Arbodiensten werken er dan aan mee om bij de werkgever de bedrijfsarts in te wisselen voor een ander als de werkgever dat verlangt.”
cc-foto: Fotos Gov/Ba

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.