34

Bedrijfsleven kaapt wiskundigen weg voor neus onderwijs

Platform Wiskunde Nederland trekt luidt noodklok: schreeuwend tekort aan wiskundeleraren 

Nederland heeft een probleem: er zijn bij lange na niet genoeg wiskundeleraren. Dat zegt het het Platform Wiskunde Nederland in het AD van woensdag. Het bedrijfsleven lokt wiskundigen weg met hogere salarissen en betere loopbaanperspectieven.

Honderden scholen zijn op zoek, schrijft het AD.

In de eerste vier maanden van dit jaar stonden er 298 vacatures open voor wiskundedocenten op scholen in het middelbaar en voortgezet onderwijs. Dat is een verdubbeling in vier jaar tijd, zo blijkt uit cijfers van MeesterBaan, de vacaturesite voor onderwijsbanen. Bij wiskunde zijn er tientallen meer vacatures dan bij vakken als Nederlands, economie en aardrijkskunde.

Het Platform Wiskunde Nederland en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NvWL) maken zich grote zorgen. Hoogleraar Remco van der Hofstad aan de TU Eindhoven en woordvoerder van Platform Wiskunde Nederland zegt in het AD: 

Nederland moet wiskundig juist sterker worden om internationaal mee te kunnen blijven draaien in de economie. Onze maatschappij draait meer en meer op wiskunde, van rechtspraak tot de medische wereld. Gevoel voor cijfers en wat ze betekenen, is daarbij van groot belang. Doordat er zo weinig wiskundestudenten zijn, die ook nog eens niet voor het onderwijs kiezen, gaat het de verkeerde kant op.

Vorig jaar kwamen 210 afgestudeerde wiskundestudenten (189 hbo’ers en 21 universitair) beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Volgens de site MeesterBaan was er behoefte aan 528 docenten. Natuurkunde- of scheikundedocenten nemen nu vaak de wiskundeles voor hun rekening.

AD: Schreeuwend tekort aan leraren wiskunde

Foto-cc: Elger van der Wel

Geef een reactie

Laatste reacties (34)