13

‘Beeld hijgerige journalistiek klopt niet’

Forum: Politie en gemeenten juist bepalend voor berichtgeving rondom maatschappelijke incidenten

Media worden vaak ten onrechte gezien als aanstichter van hypes, schrijft de Metro dinsdag. Volgens Forum, het instituut voor multiculturele vraagstukken zijn politie en gemeenten bepalend in langdurige berichtgeving over maatschappelijke incidenten.

Forum onderzocht in samenwerking met de Nederlandse Nieuwsmonitor vier incidenten waarbij multiculturaliteit een rol speelde, schrijft Metro. Zo werd de berichtgeving rond het weggepeste homostel in Utrecht in 2010 onderzocht, net als de rellen tussen Marokkanen en Molukkers in Culemborg hetzelfde jaar.

Uit die onderzoeken bleek dat het beeld van de ‘hijgerige journalistiek’, die een gebeurtenis uit sensatiezucht tot grote proporties opblaast, niet klopt. Volgens de onderzoekers zijn lokale spelers als gemeente en politie medeverantwoordelijk voor het nieuws en hoe dat wordt gebracht.
Forum hoopt met het onderzoek inzicht te bieden in de rol van gemeente en politie bij crisisberichtgeving en een debat te starten over dit onderwerp. Het boek Beeldenstrijd in Crisistijd, waarin het onderzoek is opgetekend, wordt dinsdag gepresenteerd in het museum voor communicatie in Den Haag.

Lees hier het complete rapport

Metro: Media ten onrechte bestempeld als ‘hypehijgers’

Geef een reactie

Laatste reacties (13)