117

Begin het schooljaar goed met een islamofobische cartoon

Vlaamse kranten plaatsen extreemrechtse cartoons van kinderen

De Vlaamse kranten Het Belang van Limburg (HBvL) en De Gazet van Antwerpen luidden beiden de eerste schooldag in met cartoons waarop (basis)schoolkinderen als moslimterroristen in de dop afgebeeld worden.

Het gaat om deze cartoon van tekenaar Canary Pete die op dinsdag 1 september in Het Belang Van Limburg verscheen:

Op de cartoon zie je vijf kinderen die – op hun eerste schooldag – huilend in de crèche staan. Het lijkt op het eerste gezicht alsof de peuters allemaal om hun moeder roepen maar het kind met de teddybear schreeuwt in plaats van ‘mama’ luidkeels ‘Allah Akbar’. Daarbij houdt hij een mes tegen de keel van de beer, als in een poging om hem te onthoofden. 

De tweede cartoon is van een andere tekenaar maar daarom niet minder schokkend. Die stond op 1 september in de Gazet. 

Je ziet weer vijf schoolkinderen op hun eerste schooldag. De vier witte jongens – die met kekke petjes en ‘westerse’ kleding afgebeeld staan – dragen een appel bij zich. De donkere jongen  – wiens kleding vermoedelijk iets Midden-Oosters moet uitstralen –  draagt een bom bij zich. Daarbij vertelt hij aan zijn schoolgenoten dat zijn familie en hij in Syrië op vakantie zijn geweest. Drie keer raden wat er daarmee gesuggereerd wordt. 

Indra Dewitte (hoofdredacteur Het Belang Van Limburg) erkent dat de cartoon nooit gepubliceerd had mogen worden en noemt het een onfortuinlijke computerfout. “Het gaat om een technische fout. Dit heeft geen plaats in onze krant. We slaan volledig mea culpa.” 

Het Belgische anti-discriminatiebureau Het Interfederaal Gelijkekansencentrum opent een dossier naar aanleiding van een aantal klachten van lezers over de cartoon in HBvL. De directeur van het bureau, Patrick Charlier, reageert in De Morgen:”De cartoon drukt duidelijk een bepaald vooroordeel uit. In een blad als Charlie Hebdo zou dit misschien aanvaardbaar zijn maar het is problematisch in Het Belang van Limburg. Dit strookt niet met de verwachtingen van de lezers.” Toch kunnen er volgens Charlier geen specifieke stappen ondernomen worden omdat de cartoon niet in strijd is met de wet. Daarvoor zou de krant bewust moeten aanzetten tot haat, waar nu dus geen sprake is. Wel wordt het incident door het bureau aan de Belgische Raad van Journalistiek gerapporteerd.

Enkele Belgische burgers kiezen ervoor het heft in eigen handen te nemen. Zo eist een opiniemaker op de website van De Morgen directe verandering in de volgens hem racistische Belgische samenleving: “als dit soort cartoons – die je tot enkele jaren geleden enkel op de pagina’s van Het Pallieterke aantrof – probleemloos kunnen opgenomen worden in mainstream-kranten, dan kan dat enkel aanzien worden als een symptoom van een samenleving die steeds dieper wegzinkt in haat en racisme.” 

Een Brusselse modeontwerpster heeft een crowdfundingactie opgezet om een proces te beginnen tegen de Gazet en Het Belang Van Limburg. Zij heeft binnen een dag bijna de helft van de benodigde 3000 euro opgehaald. 

cc foto: woodleywonderworks

Geef een reactie

Laatste reacties (117)