123

Begroting uitgelekt: ‘Iedereen levert in’

Minima krijgen als pleister op de wonde 100 euro erbij ... Inkomens rijkere ouderen in de toekomst misschien zwaarder belast

Vrijwel iedereen gaat er volgend jaar op achteruit. Dat schrijven verschillende media zaterdag, aangezien de begrotingsplannen van het kabinet, geheel traditiegetrouw, weer zijn uitgelekt voor Prinsjesdag.

De Volkskrant meldt:

Voor hogere inkomens en de minima daalt de koopkracht met circa 1 procent, voor middeninkomens gaat het om 0,7 procent. De minima krijgen als pleister op de wonde een extraatje van 100 euro.

Om het begrotingstekort terug te dringen zal er in 2014 6 miljard euro extra worden bezuinigd. Het tekort komt daarmee op zo’n 3,3 procent, alsnog boven de Europese norm van drie procent, maar minder dan eerder verwacht.

Ingrepen
– De salarissen van het overheidspersoneel zullen niet stijgen. Een uitzondering wordt gemaakt voor zorgpersoneel en een deel van het lerarenbestand. Dat levert circa 1 miljard euro op.

– De belastingschijven worden niet gecorrigeerd voor de inflatie: 1,1 miljard meer aan belastinginkomsten

– Ook de budgetten van ministeries, gemeenten en provincies worden bevroren:  700 miljoen.

– Het kabinet gaat mensen prikkelen om meer uit te geven

– Mensen die na ontslag hun gouden handdruk in een stamrecht-bv hebben ondergebracht, krijgen eenmalig de kans die te laten uitbetalen tegen een voordelig belastingtarief: 1 miljard voor de fiscus

– Schenken wordt fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Tot een ton mag belastingvrij worden geschonken, op voorwaarde dat het bedrag in een woning wordt geïnvesteerd.

Positief

– De arbeidskorting gaat met 250 euro omhoog gaat.

– ‘Maar’ 300 miljoen geschrapt in de belastingaftrek voor kleine ondernemers, in plaats van 500 miljoen.

– Korting op huishoudelijke hulp van 89 miljoen voor 2014 gaat niet door

– Geen inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg. Daar staat tegenover dat voor de hoogste inkomens een belastingaftrek gaat verdwijnen.

Rijke ouderen
Het kabinet overweegt in de toekomst de inkomens van gepensioneerden zwaarder te belasten. Dat kan 4 tot 5 miljard euro opleveren. Dat staat in een rapport van het ministerie van Financiën dat vrijdag ook al uitlekte via RTL Nieuws. Het rapport bevat elf bezuinigingsvoorstellen met hun verwachte opbrengst. Fiscalisering van de AOW, het afschaffen van ouderenkortingen en het versoberen van de zorgtoeslag behoren tot de opties.

Eerder op Joop: Ouderen hebben het financieel beter

Volkskrant: Begrotingsplannen 2014: iedereen levert in

Volkskrant: Kabinet overweegt bezuinigingen op steeds rijkere 65-plussers

Geef een reactie

Laatste reacties (123)