Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Begrotingsdeal EU is rond

  •  
07-02-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
ANP-RutteAutoEUtop_300.jpg
Update: Begroting moet nog langs Europees Parlement ... Nederland houdt miljard korting op EU-bijdrage ... Kamerleden reageren verdeeld
De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over de meerjarenbegroting tot 2020. Het akkoord werd bereikt na ruim 26 uur onderhandelen. EU-president Herman van Rompuy meldde het nieuws zelf via Twitter. “Deal rond, het was het wachten waard”, liet Van Rompuy weten.
Update 19.00
BNR meldt dat de regeringsfracties VVD en PvdA tevreden zijn met de resultaten van de Eurotop. “Hiermee kan premier Rutte thuiskomen”, zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Zijn PvdA-collega Michiel Servaes spreekt van “een knap onderhandelingsresultaat”. Ze zijn vooral blij dat de EU-begroting een verschuiving laat zien van uitgaven voor landbouw en hulp aan arme regio’s naar innovatie en infrastructuur.
De oppositie is negatiever. D66-leider Alexander Pechtold noemt de gemaakte begrotingsafspraken ‘zeer teleurstellend, zowel voor Nederland als Europa’. “In plaats van te investeren in innovatie en groei gaat Europa weer 7 jaar lang vooral boeren en koeien subsidiëren.” Ook GroenLinks vindt de begroting ‘ouderwets’. “Er wordt te weinig geïnvesteerd in kennis en innovatie en te veel in intensieve landbouw en bio-industrie”, zegt Kamerlid Jesse Klaver.
SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Rutte de EU-begroting had moeten afwijzen:
Met dit resultaat kan Rutte niet thuiskomen. Nederland blijft per inwoner nog steeds meer dan andere rijke lidstaten betalen. Verder blijft de EU-begroting hopeloos verouderd. Het leeuwendeel van de uitgaven blijft naar landbouw en regionale fondsen gaan, zonder dat de verspilling bij die uitgaven is aangepakt. Dit is onvoldoende verbetering voor een begroting voor de komende zeven jaar.
Update 17.15 
Het voorstel moet nog door het Europees Parlement worden goedgekeurd, zo meldt de NOS. Of dat gebeurt, is nog niet zeker. EP-voorzitter Schulz zei eerder dat het parlement niet zal instemmen met een akkoord waarbij een begrotingstekort ontstaat.
Korting De totale korting die Nederland op de afdracht aan de Europese Unie krijgt, blijft een miljard euro. De vaste afdracht voor Nederland is verlaagd naar 696 miljoen euro, maar door een andere jaarlijkse korting, gebaseerd op de afdracht van btw aan Brussel, blijft het totale bedrag een miljard euro, aldus de NOS.
Update 15.15
Verschillende delegaties melden eerder dat Nederland een akkoord blokkeerde. NOS:
De plenaire vergadering werd vanochtend geschorst tot het middaguur, maar het tijdstip van hervatting wordt nu steeds verschoven. In het voorstel dat op tafel ligt, is sprake van een EU-begroting van 960 miljard euro, een afname van 7%.
Onduidelijk is wat het struikelblok nu zou zijn voor een akkoord. Nederland is een van de voorstanders van een lagere begroting van de EU.
Update vrijdag Nederland behoudt haar miljard korting. De NOS meldde eerder dat korting op de afdracht naar de Europese Unie terug zou gaan naar 650 miljoen, wat een verlies van 350 miljoen zou zijn geweest. In het voorstel van EU-president Herman van Rompuy zou een korting van 650 miljoen hebben gestaan. De woordvoerder van Rutte meldde al eerder dat in dat bedrag nog een groot deel ontbrak, namelijk de korting op de btw. Met die belasting erbij gerekend komt Nederland toch uit op 1 miljard.
Donderdag 7 februari De EU-leiders moeten het vandaag eens zien te worden over een nieuwe begroting die maar liefst zeven jaar beslaat. Eigenlijk had dat al in november gemoeten maar toen mislukte dat en kwam het zelfs tot een openlijk conflict in de Europese Raad. De tijd dringt nu echt want onder meer aankomende verkiezingen in Duitsland maken een herkansing onmogelijk.
Het conflict in de Europese Raad, waar de regeringleiders zitting in hebben, draait grotendeels om bezuinigingen. De Britse premier David Cameron wil fors snijden, zijn Franse tegenhanger François Hollande vreest dat de bezuinigingsdrift de kans op economisch herstel kapot maakt. Om het nog ingewikkelder te maken wil Cameron niet bezuinigen op een van de belangrijkste kostenposten namelijk de kortingen en teruggaven die landen als Groot-Brittannië van de EU ontvangen. Duitsland wil op die teruggaven wel inleveren om zo de begroting op orde te krijgen.
De begroting draait om een bedrag van tegen de biljoen euro. De Europese Commissie wil dat het budget tot een biljoen verhoogd wordt, de Duitsers dat er een bedrag dat begint met een 9 uitkomt en de Britten het liefst iets bovenin de 800 miljard.
Een compromis dat nu op tafel lijkt te komen is dat de begroting wordt benaderd als een creditcardlimiet: er wordt een hoger bedrag afgesproken dan dat er uiteindelijk wordt uitgegeven. Beide kampen kunnen dan de overwinning claimen. Dat compromis sluit bovendien aan bij de praktijk: de EU geeft al minder geld uit dan er wordt begroot.
De EU zou echter de EU niet zijn als het probleem daarmee was opgelost. De begroting moet namelijk goedgekeurd worden door het Europees parlement. Daar vallen bezuinigingen niet goed. Het parlement en de Europese Commissie willen het budget juist verhogen en projecten uitvoeren om de crisis te bestrijden.
De socialisten stellen dat het budget van de EU relatief klein is, ongeveer 1 procent van het ‘bruto binnenlands product’ van Europa. Bij een gemiddelde lidstaat is de begroting bijna de helft van het bbp. Niettemin gaat het wel om een enorm bedrag omdat de begroting 7 jaar beslaat. Onder meer de liberale europarlementariër Guy Verhofstadt wil van die ongekend lange termijn af want ‘zelfs de Sovjet Unie deed het met 5 jaar’ (zie video). Een jaarlijkse begroting zou het parlement ook meer zeggenschap geven.
Over wat er gebeurt als er geen overeenkomst wordt bereikt, wil niemand speculeren. De begroting zou dan blijven steken op het huidige niveau. Dat is dan ook een compromis, een waar niemand verantwoordelijkheid voor hoeft te nemen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.