Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Bejaarden worden onbetaalbaar'

  •  
08-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
Flickr_bejaarden_Zilverbat_300
Nederlanders moeten zelf gaan sparen voor zorg op hun oude dag, zegt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg. Ouderen moeten voor ouderen gaan zorgen
Nederlanders moeten zelf de zorg gaan organiseren en bekostigen die ze nodig hebben als ze ouder worden. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) vrijdag in een rapport. Door de vergrijzing zouden de bejaarden voor de staat onbetaalbaar worden. Dat meldt de NOS.
De NOS schrijft:
In 2050 zullen volgens schattingen een miljoen Nederlanders ouder dan 65 jaar zorg nodig hebben. Volgens de RVZ is het op de lange duur niet meer vol te houden dat alle bejaarden worden verzorgd vanuit de publieke middelen, dus moeten burgers zelf voorzorgsmaatregelen nemen.
Mensen moeten zich voorbereiden op hogere zorgkosten door zelf te sparen of via nieuwe verzekeringsvormen, vindt de RVZ. Het collectieve basispakket wordt dan alleen gebruikt voor ouderen bij wie de zorgnood het hoogst is. 
Nederlanders zullen dus ook eerder moeten gaan nadenken over de zorg die ze nodig zullen hebben. De RVZ stelt voor dat ouderen vanaf 65 jaar iedere vijf jaar een ‘zorgverklaring’ invullen. Een soort van testament, waarin ze hun voorkeuren over wonen en zorg in hun laatste levensfase vastleggen.
Verder moeten ouderen zo lang mogelijk thuis worden verzorgd. Voor hulp aan mensen die zich echt niet kunnen redden wil de RVZ pas-gepensioneerden inzetten…
Foto-cc: Zilverbat
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.