Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingbetaler draait weer op voor kernafval Petten à 117 miljoen euro

  •  
19-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
32304026182_32647633d9_k
De vaten kernafval van de reactor in Petten moeten opgeruimd worden, maar het bedrijf dat de reactor uitbaat kan het niet betalen. Minister Carola Schouten (Landbouw) kondigt maandag in een brief aan de Tweede Kamer aan dat het kabinet daarom 117 miljoen euro extra uittrekt voor het opruimen van het afval. Bovendien zal het niet bij die kosten blijven, zo is de verwachting.
Het opruimen van de vaten met het afval is eigenlijk de verantwoordelijkheid van het bedrijf dat Petten uitbaat, schrijft de Volkskrant. Maar dat bedrijf kan de kosten niet opbrengen. De reactor produceert medische isotopen ten behoeve van de behandeling van onder meer kanker en hart- en vaatziekten.
Naast het afvoeren van de vaten met radioactieve inhoud naar de centrale opslag in Borssele, moeten delen van de installatie ook ontmanteld worden. Een Argentijns staatsbedrijf zal er een nieuwe kernreactor gaan bouwen. De inmiddels gesloten reactor in Dodewaard moet ook nog ontmanteld worden. Ook die ontmanteling zou zomaar voor rekening van de belastingbetaler kunnen komen: de overheid en de energiebedrijven die eigenaar zijn van de centrale zijn nog in onderhandeling daarover.
Het afvalprobleem van Petten heeft de belastingbetaler de afgelopen twintig jaar al zo’n 200 miljoen euro gekost.
cc-foto: Martin Broek

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.