34

‘Belastingdienst liegt over controles’

Klokkenluiders in ZEMBLA: Belastingdienst mist miljarden door onderbezetting

De 11.000 extra boekenonderzoeken die de Belastingdienst in 2013 zegt te hebben uitgevoerd, hebben in de praktijk niet allemaal plaatsgevonden. Door cijfers te manipuleren in het computersysteem is de Tweede Kamer misleid en loopt het rijk miljarden mis, meldt ZEMBLA vanavond.


Het is al jaren bekend dat de Belastingdienst flink onderbezet is. Belastingambtenaren vertellen vanavond in Zembla dat ze van hun leidinggevenden cijfers moesten manipuleren omdat door een gebrek aan personeel het afgesproken aantal boekenonderzoeken anders niet zou worden gehaald. In het computersysteem werd via de functie ‘foutherstel’ een voorlichtingsbezoek achteraf aangepast in een boekenonderzoek.

Klokkenluiders hierover:

Nou ja, het is natuurlijk een koud kunstje om voor een startersbezoek een andere code in te voeren als je daartoe verplicht wordt.  Dat is liegen. Dat zijn gewoon omgekatte bedrijfsbezoeken”.

Honorair hoogleraar F. De Kam van de Rijksuniversiteit Groningen zegt: “In mijn ogen zijn dat geen echte controlebezoeken. En als het waar zou zijn dat ze toch zo worden gepresenteerd, nou dan wordt de Tweede Kamer misleid.”

In een reactie zegt de Belastingdienst dat het niet op grote schaal is voorgekomen. Wel zegt Directeur-Generaal van de Belastingdienst P. Veld dat de geluiden wel een reden zijn om dit jaar extra te controleren of de registratie goed is en er geen foute informatie wordt ingevoerd.

Bij de Algemene Rekenkamer is het creatieve registratiesysteem van de Belastingdienst al langer bekend. In 2012 publiceerde de ambtenarenvakond Abvakabo FNV het zwartboek ‘Miljarden voor het oprapen’. ZEMBLA onderzoekt in de uitzending ‘De misgelopen miljarden’ wat we jaarlijks aan belastinginkomsten missen en waarom dat geld niet geïnd wordt.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)