7

Belastingdienst maakt fraude extra makkelijk

Belastingdienst controleert niet of DigiD en digitale handtekening bijelkaar horen… Zet deur open voor fraude met zorg- en woontoeslagen

De Belastingdient – ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ – heeft het fraudeurs wel erg gemakkelijk gemaakt. NRC.Next meldt dat er op grote schaal is gefraudeerd met zorg- en woontoeslagen. De oplichters gingen simpel te werk: Ze meldden zich aan met de DigiD van een ander. De Belastingdienst controleert niet of de DigiD en de digitale handtekening bijelkaar horen, waardoor een rekeningnummer waarop de zorgtoeslag gestort moet worden in een handomdraai is gewijzigd.

Welingelichte kringen schrijft op basis van bronnen in NRC.next:

De echte rekeninghouder krijgt een melding dat het rekeningnummer is veranderd. Hij belt de belastingdienst. Die zegt: eigen schuld, het is gedaan met jouw DigiD.

Duizenden oplichters zouden volgens ochtendkrant NRC.next gebruik hebben gemaakt van deze methode. Het gevolg voor slachtoffers is groot: Indien er ten onrechte toeslag is uitgekeerd, komt dat omdat ‘jij’ meer hebt aangevraagd dan waarop je recht hebt. Wanneer je uitlegt dat er sprake is van fraude, is de Belastingdienst overbiddelijk: Jij moet terugbetalen.

Welingelichte kringen: Belastingdienst nog stommer dan je dacht: simpel frauderen met de DigiD van je buurman

cc-foto: Mystic_Mabel

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (7)