Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belastingdienst maakt fraude extra makkelijk

  •  
19-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Belastingdienst controleert niet of DigiD en digitale handtekening bijelkaar horen… Zet deur open voor fraude met zorg- en woontoeslagen
De Belastingdient – ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ – heeft het fraudeurs wel erg gemakkelijk gemaakt. NRC.Next meldt dat er op grote schaal is gefraudeerd met zorg- en woontoeslagen. De oplichters gingen simpel te werk: Ze meldden zich aan met de DigiD van een ander. De Belastingdienst controleert niet of de DigiD en de digitale handtekening bijelkaar horen, waardoor een rekeningnummer waarop de zorgtoeslag gestort moet worden in een handomdraai is gewijzigd.
Welingelichte kringen schrijft op basis van bronnen in NRC.next:
De echte rekeninghouder krijgt een melding dat het rekeningnummer is veranderd. Hij belt de belastingdienst. Die zegt: eigen schuld, het is gedaan met jouw DigiD.
Duizenden oplichters zouden volgens ochtendkrant NRC.next gebruik hebben gemaakt van deze methode. Het gevolg voor slachtoffers is groot: Indien er ten onrechte toeslag is uitgekeerd, komt dat omdat ‘jij’ meer hebt aangevraagd dan waarop je recht hebt. Wanneer je uitlegt dat er sprake is van fraude, is de Belastingdienst overbiddelijk: Jij moet terugbetalen.
cc-foto: Mystic_Mabel
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.