51

Belastingontwijking motief verhuizen boorplatform Shell

Boorplatform met 500.000 liter diesel aan boord raakte op drift ... Kosten na ramp lopen alsnog in de miljoenen

In een poging miljoenen euro’s aan belasting te ontwijken, heeft Shell vlak voor het nieuwe jaar geprobeerd boorplatform Kulluk van Alaska te verslepen naar Seattle. Door de slechte weersomstandigheden brak één van de kabels van de sleepboot. Ook de motoren van de boot vielen meerdere malen uit, waarna het platform, met aan boord 500.000 liter diesel, op drift raakte.

Het boorplatform was onderweg naar Seattle voor een routineuze onderhoudsbeurt. Volgens een woordvoerder van de oliemaatschappij waren de weersvooruitzichten gunstig. Een andere woordvoerder geeft toe:

Het is eerlijk om te zeggen dat de huidige fiscale structuur met betrekking tot dit type schepen het tijdstip van ons vertrek heeft beïnvloed. Het zou Shell miljoenen hebben gekost om het platform hier te houden.

Nu lijken de kosten van het besluit om het boorplatform te verhuizen juist in de miljoenen te lopen. Niet alleen moet Shell de belasting van 7 miljoen dollar betalen, maar de oliemaatschappij draait ook op voor de kosten van de noodhulp.

Shell heeft zondag aangekondigd snel te zullen proberen het boorplatform weg te slepen. Zodra de weersomstandigheden het toelaten wordt de Kulluk zo’n 50 kilometer verplaatst naar een beschutte baai.

Er zijn geen plannen om de diesel uit het platform te pompen. Ook zou er bij het ongeluk geen brandstof in zee zijn gelekt.

NOS: Shell: Kulluk kan worden versleept

The Independent: New twist in stricken rig saga: Shell was moving it to avoid tax

cc-foto: U.S. coast guard

Geef een reactie

Laatste reacties (51)