32

Belastingparadijs Nederland ontrafeld

VARA-programma RamBam ontduikt belasting met medeweten van de belastingdienst

De Nederlandse fiscus legt multinationals in de watten en behandelt bedrijven anders dan burgers, zo blijkt uit een onderzoek van Rambam naar het belastingparadijs Nederland

In het tv-programma RamBam wordt pijnlijk duidelijk dat er op belastinggebied een grote ongelijkheid is tussen burgers en bedrijven. In de uitzending van vanavond laat RamBam-presentator Lars Gierveld zijn naam als merknaam registeren op de Britse Maagdeneilanden en brengt dat onder in de RamBam ltd. Van daaruit kunnen royalties, verkregen uit de deelname van Lars Gierveld® aan de uitzending, belastingvrij doorgesluisd worden naar Nederland, met medeweten van de Belastingdienst. 

In haar zoektocht naar belastingontwijking ontdekt Rambam dat vierhonderd bedrijven van de Forbes 500 (de grootste bedrijven van de VS) zich voor een deel in Nederland gevestigd hebben. Zij profiteren hier van een gunstig fiscaal klimaat en maken dikwijls gebruik van geheime afspraken met de Belastingdienst. Hoewel de Tweede Kamer de term ‘belastingparadijs’ verwerpt, werden in het afgelopen jaar 632 van dit soort geheime deals gesloten met multinationals. 
Door zich voor te doen als een multinational heeft Rambam inzicht weten te krijgen in de actieve rol die de overheid heeft in het aantrekken van bedrijven. Een medewerker van Economische Zaken, belast met het aantrekken van buitenlandse bedrijven, pochte over fiscaliteit als handelsinstrument en raadde zelfs een belastingadviseur aan die ervaring heeft met het maken van afspraken met de fiscus.

De uitzending van Rambam over belastingparadijs Nederland is vanavond om 22.05 uur te zien bij de VARA op NPO 3.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)