Laatste update 10:26
34

Beleggen in Amsterdamse koopwoningen aan banden

Nieuwe koopwoningen in Amsterdam mogen voortaan alleen nog worden verkocht aan mensen die ook daadwerkelijk van plan te zijn er te gaan wonen. Hiermee wil de gemeente Amsterdam het op grote schaal opkopen van huizen tegengaan. Beleggers kopen woningen in de hoofdstad vaak op om ze vervolgens voor hoge prijzen door te verhuren. Verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens wil met het plan voorkomen dat de stad onbetaalbaar wordt. ,,Het zou nog mooier zijn als we dit verbod ook bij bestaande woningen kunnen invoeren, maar daarvoor lijkt de wet gewijzigd te moeten worden.” Of de regel ook opgaat voor familieleden wordt nog onderzocht.

Eerder werd bekend dat Blackstone, een grote investeringsmaatschappij, voor zo’n 200 miljoen euro aan huurhuizen heeft opgekocht in Amsterdam en Rotterdam. Dit kwam als een verrassing omdat bij zulke bedragen meestal een woningcorporatie of institutionele belegger wordt ingeschakeld. Blackstone verkreeg de woningen via een aantal lokale makelaars. SP-fractievoorzitter Erik Flentge hekelt de uitverkoop van de stad:

In de Volkskrant laat oud-Europarlementariër voor de PvdA Alman Metten in een opiniestuk zien dat in de nabijheid van dit probleem nog iets anders speelt wat een gevolg is van het speculeren met woningen. De kloof tussen huurders en huiseigenaren loopt al jaren op, met Amsterdam als meest in het oog springende voorbeeld. Bij huishoudens die huren gaat gemiddeld zo’n kwart van het inkomen op aan de maandelijkse huur. Bij huiseigenaren gaat gemiddeld zo’n achtste naar de hypotheekrente. Daarnaast stegen de huren in de laatste zes jaar met 18,4 procent, terwijl de hypotheekrente juist omlaag ging met 32,6 procent.

Cc-foto: Luc Mercelis

 

Geef een reactie

Laatste reacties (34)