Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Belgen balen van Nederlandse studenten

  •  
17-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Flickr_Leuven_FaceMePLS_300
'Nederlanders halen diploma op Vlaamse kosten' ... Studeren kost in België een derde van wat het in Nederland kost
Het aantal Nederlandse studenten dat in Vlaanderen gaat studeren is de afgelopen tien jaar steeds toegenomen. Het Vlaamse ministerie van Onderwijs is het zat, schrijft het NRC maandagochtend: ‘Sommige EU-landen maken onderwijs in eigen land onbetaalbaar en dat zorgt ervoor dat andere landen daarvan de lasten dragen.’ Studies in België kosten eenderde van de opleidingen in Nederland.
Het hoofd van de afdeling hoger onderwijs Noël Vercruysse van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming uit zijn zorgen vanochtend in De Standaard. Uit een rondgang van de Belgische krant blijkt dat het aantal Nederlandse studenten dat zich heeft ingeschreven opnieuw sterk is gestegen, meldt ook het NRC Handelsblad.
NRC:
Bij de Universiteit Antwerpen steeg het aantal Nederlandse aanmeldingen van 658 vorig jaar naar 917 dit jaar. De Universiteit Gent zag een stijging van 246 naar 326. Het aantal Nederlandse studenten stijgt al tien jaar op rij.
De grote kostenverschillen spelen een steeds grotere rol. In Nederland kost een studie bijna achttienhonderd euro per jaar, in Vlaanderen nog geen zeshonderd. Ook wordt in België geen langstudeerboete opgelegd.
Vercruysse wijst erop dat een student de overheid tienduizend euro per jaar kost.
Het wordt problematisch als we een grote groep studenten gaan financieren die niet tot onze samenleving behoort. Het merendeel van de Nederlandse studenten gaat namelijk terug naar Nederland.
Het is volgens haar daarom belangrijk dat landen beleidsmaatregelen voor het hoger onderwijs op elkaar gaan afstemmen.
Foto’s Katholieke Universiteit Leuven: FaceMePLS en Trodel
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.