20

Belgen in opstand tegen buitenissige Fifa-eisen WK 2018

Niets is voetbalimperium te gortig: Belastingvrijstelling - eigen rijstroken voor bobo's - reclameverbod - slechts één biermerk tappen

Belgische politieke partijen eisen opheldering over de vergaande toezeggingen die de regering samen met de Nederlandse heeft gedaan aan de voetbalorganisatie Fifa om het WK van 2018 te mogen organiseren.

Volgende week komt de grootste baas van de FIFA, de Zwitser Sepp Blatter, naar Nederland en België om het zogeheten bidbook te bespreken. Daarin leggen de overheden vast welke maatregelen ze allemaal zullen nemen om het de voetbalorganisatie naar de zin te maken – waaronder wetswijzigingen – en aan welke eisen wordt voldaan.

De Standaard schrijft:

Niet alleen kondigde ontslagnemend minister Didier Reynders (MR) al fiscale voordelen af voor de bouw van zeven nieuwe stadions, de Fifa vroeg (en verkreeg) ook dat zijn winsten vrijgesteld worden van belastingen. Het is maar een van de exorbitante verlangens van de machtigste sportorganisatie op aarde. Andere eisen zijn dat de kandidaat-landen de visumregels voor spelers en bobo’s versoepelen, dat er een reclameverbod komt in een straal van 2 kilometer rond de stadions, dat er alleen maar bier van de officiële sponsor wordt geschonken in de omliggende cafés en dat de Fifa in een zogeheten ‘belastingbel’ opereert. Ook de premies voor de spelers worden daarin niet begrepen. Rekening houdend met de enorme inkomsten van zo’n tornooi, kost dat de belastingsbetaler al snel enkele tientallen miljoenen euro. 

Andere eisen zijn bijvoorbeeld het dat er vrije rijstroken komen voor de Fifa-bobo’s.

De politieke partijen komen in opstand tegen deze toezeggingen.

De Morgen schrijft:

Sp.a, Groen! en LDD vinden dat België zich niet naar de eisen van de FIFA kan schikken zonder dat een meerderheid van het parlement daar eerst mee instemt. Zeker als sommige van die voorwaarden indruisen tegen de binnenlandse wetten. Ook CD&V geeft toe dat de parlementsleden het bidbook nooit te zien hebben gekregen en dringt aan op een bespreking in minstens de commissie.

cc-foto: World Economic Forum, Fifa-topman Blatter

Geef een reactie

Laatste reacties (20)