Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

België biedt voor het eerst excuses aan voor wandaden koloniale tijd

  •  
04-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
36668758074_9ffd276735_z
De Belgische premier Charles Michel heeft donderdagmiddag tijdens een plenaire vergadering van het Belgische parlement excuses aangeboden voor de behandeling van kinderen uit voormalige koloniën als Congo, Burundi en Rwanda. De Belgische overheid ontvoerde en deporteerde duizenden kinderen die voortkwamen uit een relatie tussen een lokale vrouw en een Belgische man naar België. Daar groeiden ze op in weeshuizen, pleeggezinnen of gestichten. Hierdoor raakten de meesten voorgoed gescheiden van hun families.
Het is de eerste keer dat een Belgische premier verantwoordelijkheid neemt voor gruwelijkheden die plaatsvonden tijdens de koloniale overheersing. Onlangs nog wees de OHCHR, de mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN), België op het feit dat het onder ogen moet zien dat hedendaags racisme in het land wortels heeft in haar koloniale verleden. België voerde 80 jaar lang een schrikbewind in de centraal gelegen Afrikaanse landen.
In een verklaring liet Michal Balcerzak, voorzitter van een betrokken werkgroep van de VN, weten: “We hebben duidelijk bewijs gevonden dat discriminatie op ras aanwezig is in Belgische instituties. Mensen van Afrikaanse komaf komen discriminatie tegen bij het uitoefenen van economische, sociale en culturele rechten.” Premier Michel ging niet op de verwijten in.
Cc-foto: EU2017EE
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.