Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

België EU-voorzitter: 'Ons land zal vooral herdershond zijn'

  •  
01-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zwem_300.jpg
GroenLinks hoopt juist dat het voorzitterschap van de zuiderburen een doorbraak zal brengen in belangrijke Europese dossiers
Vanaf vandaag is België zes maanden lang voorzitter van de Europese Unie. Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) wil geen “onrealistische ambities” koesteren bij het voorzitterschap. “Ons land zal vooral een herdershond zijn”, zei hij in het Belgische radioprogramma De Ochtend.
Voor het verdrag van Lissabon had de voorzitter relatief veel macht, maar nu Europees president Herman Van Rompuy en Europees minister van Buitenlandse Zaken Catherine Ashton zijn geïnstalleerd, zal België zeker naar de buitenwereld toe een bescheiden rol moeten spelen. En dat is niet meer dan normaal vindt Vanackere. Dat meldt Belgische nieuwssite De Redactie.
Door het verdrag van Lissabon hebben de president, het parlement, de Europese Commissie en Ashton allemaal meer macht gekregen. Onze taak en ambitie als voorzitter zijn die instellingen goed te laten samenwerken. Het kan niet de bedoeling zijn dat ons land met ronkende verklaringen afkomt. Wij zullen een soort van herdershond zijn en zeker geen haantje-de-voorste.
In Nederland hoopt GroenLinks juist dat het voorzitterschap van de zuiderburen een doorbraak zal brengen in een aantal belangrijke Europese dossiers. Onder meer op het gebied van financieel toezicht en de bescherming van vluchtelingen moeten de nationale regeringen aan de slag, zo meldt website van de partij.
“De sobere taakopvatting van de Belgen past bij de demissionaire status van hun federale regering”, vindt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. Net zoals in Nederland zijn er in België pas verkiezingen geweest, nadat het kabinet begin dit jaar viel. Hierdoor verkleinen de Belgen het risico dat ze andere Europese spelers, zoals de Europese Commissie en voorzitter Herman van Rompuy, in de weg lopen. “Goede kans dat België op deze manier meer bereikt dan voorganger Spanje.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.