11

België wil hypermodern windmolenpark

Met een atol vol windmolens en een kunstmatige waterval kan ook bij windstilte energie worden opgewekt

Een technologisch hoogstandje, dat is het nieuwe windpark dat mogelijk 3 kilometer voor de kust van Wenduine geplaatst kan gaan worden. Een atol waar de energie van windmolenparken tijdelijk wordt opgeslagen zou over vijf jaar gerealiseerd kunnen worden.

Het kunstmatige eiland kost vele honderden miljoenen, maar kan op termijn energie opleveren, ook als het niet waait en dat is een bijzonder. De Volkskrant legt uit hoe het werkt:

Het eiland – een ring van klei rond een kunstmatig meer – moet de energie van windmolenparken efficiënter maken. ’s Nachts, als de windmolens te veel elektriciteit produceren, wordt de stroom gebruikt om water uit het meer in zee te pompen. Overdag vloeit het zeewater terug, waarbij weer elektriciteit wordt geproduceerd. “Het wordt een soort kunstmatige waterval in zee”, aldus Johan Vande Lanotte, minister van Noordzee.

Het eiland zou ongeveer een diameter hebben van 2 kilometer en wordt 10 meter hoog. Ook zal er voer gestrooid worden om meeuwen, waarvan sommige soorten een beschermde status hebben, weg te houden van het vaste land zodat ze ook geen overlast meer veroorzaken.

Of het eiland er komt is nog niet zeker. De plannen bevinden zich in een studiefase, maar het eiland zou over vijf jaar gerealiseerd kunnen worden. Tegen 2020 wil België zeven windmolenparken in zee bouwen. Het atoleiland zou ongeveer 300 megawatt per jaar kunnen opleveren. Dat is ongeveer tweederde van het vermogen van de kerncentrale van Borssele.

Volkskrant: Belgisch windmoleneiland levert energie en houdt meeuwen weg

cc-foto: Martin Heinsius

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)