18

Belgische filmmakers passen uiterlijk Zwarte Piet aan

Uiterlijk Zwarte Piet in nieuwe Sinterklaasfilm verfijnd 'met oog op de maatschappij van vandaag, maar met respect voor de Sinterklaas-traditie'

Hoewel vaak gezegd wordt dat de Zwarte Piet-discussie in België helemaal niet leeft, kiezen de makers van de nieuwe Vlaamse Sinterklaas-film ‘Ay Ramon!’ ervoor om het uiterlijk van Piet ‘te verfijnen’. De makers omarmen de Roetpiet, die geen kroeshaar, gekleurde lippen of oorbellen zal dragen, maar wel hippe sportschoenen.

De VRT schrijft in een persbericht:

“In 1993 moderniseerde de VRT het klassieke Sinterklaas-verhaal voor de reeks ‘Dag Sinterklaas’. De makers wilden de kinderen, én hun mama’s en papa’s, Sinterklaas leren kennen zoals hij echt is: een goedheilig man met een klassieke waardigheid en een onuitputtelijke kinderliefde, maar ook een mens van vlees en bloed met vertederende kleinmenselijke trekjes. 

Sinds ‘Dag Sinterklaas’ weten we ook dat Piet zijn zwarte kleur dankt aan het roet in de schouwen. Sindsdien is de samenleving blijven veranderen. Daarom hebben de makers van ‘Ay Ramon!’ het uiterlijk van Zwarte Piet verfijnd, met het oog op de maatschappij van vandaag, maar met respect voor de Sinterklaas-traditie. Zo zal Piet er in ‘Ay Ramon!’ iets anders uitzien dan vroeger. Je zal onder de zwarte roetvegen ook zijn witte huid zien. Verder heeft Piet niet langer kroezelhaar, gekleurde lippen of oorbellen, maar draagt hij wel hippe sportschoenen. 

Eén ding primeert: Sinterklaas is een feest voor alle kinderen en dat moet ook zo blijven. En daar wil Ay Ramon! toe bijdragen.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)