8

Belgische formatie zit muurvast

Vlaamse en Franstalige partijen zijn te verdeeld over de financiering van Brussel. Preformateur Di Rupo mag van koning niet aftreden

Preformateur Eli Di Rupo zette zaterdagavond de zeven onderhandelende partijen aan het werk. Een week geleden stemden ze in voor een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven. Maar na tien uur liepen de onderhandelingen vast op de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde en de financiering van Brussel.

De formatie tussen de Vlaamse en Franstalige socialisten, christendemocraten en groenen en de Vlaams-nationalistische V-VA lijkt te zijn mislukt. Di Rupo wacht nu op een signaal van een van de partijen, schrijft De Standaard. Wanneer die niet komt zal hij ‘zijn conclusies trekken’. Een week geleden dacht België nog dichtbij een akkoord te zitten.

De onderhandelingen liepen vast op de financiering. Meerdere Vlaamse partijen konden zich niet vinden in de financieringsconstructie die Di Rupo voorstelde voor de hoofdstad. Aan het voorstel werd nog en tijd geschaafd, maar beide partijen wilden geen water bij de wijn doen. Ook over de splitsing van het tweetalige arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde bleven de partijen verdeeld.

Sinds de verkiezingen is deze formatie de eerste die een kans van slagen leek te hebben, maar de hoop op een akkoord lijkt nu uitgesloten. Een Belgische bron dichtbij de onderhandelingen spreekt in De Standaard van een ‘impasse’. Hij verwacht uit geen enkele hoek een signaal. Een andere bron beweert echter dat met name N-VA-voorzitter Bart De Wever om een dag bedenktijd heeft gevraagd.

Update 22:30
Di Rupo heeft zondagavond zijn ontslag aangeboden aan de koning, maar die weigert dat te aanvaarden, meldt RTL-nieuws. Dat heeft hij waarschijnlijk gedaan omdat er geen enkele andere mogelijkheid is, zegt NOS-correspondent Wessel de Jong. “Di Rupo is echt de nieuwe gedoodverfde premier van België.” De leider van de Franstalige socialisten heeft voor maandag een persconferentie aangekondigd.
De Standaard: Formatie in impasse na onderhandelingsmarathon

RTL-nieuws: Koning weigert ontslag preformateur
cc-foto: Luc van Braekel

Geef een reactie

Laatste reacties (8)